Tradycyjny pączek wypełniała kwaskowata marmolada, której konsystencja i walory smakowe stały w opozycji do lukrowej polewy i delikatnego ciasta. Nadzienie do pączków w tym wydaniu to jak powrót do przeszłości i wielka uczta w jednym. W latach 90. to właśnie pączki stanowiły tradycyjne drugie śniadanie. Nikt nie zwracał uwagi na ich kaloryczność, czy wpływ na zdrowie. Z czasem pączki i drożdżówki wycofano ze sklepików szkolnych i aktualnie można je kupić raczej w cukierni lub sklepie spożywczym poza terenem szkoły.
Współczesne pączki to morze możliwości, można je kupić w bardzo różnym wydaniu. Pączki z nadzieniem z marmolady to miły wstęp do całego wachlarza smaków. Przegląd tych najciekawszych prezentujemy poniżej.
Róża to idealnie dopełnienie tego popularnego smakołyku. Szlachetny smak doskonale komponuje się z delikatnym ciastem. Smak i aromat róży od razu przywodzi na myśl miłe chwile przy eleganckiej zastawie do herbaty. Każdy, kto poszukuje słodkości na wyjątkową okazję, powinien sięgnąć po pączki z nadzieniem różanym. Ładnie zapakowany zestaw można nawet ofiarować w prezencie.
To nic innego jak creme de la creme w kategorii nadzienie do pączków. Budyń jeszcze nie tak dawno był totalnym zaskoczeniem, ale teraz już nikogo nie dziwi jego popularność. Ale uwaga w większej ilości nadzienie budyniowe do pączków może przyprawić o mdłości. Za budyniem w pączkach nie przepadają też dzieci, które chyba intuicyjnie wyczuwają, że za dużo tutaj słodyczy.
Czasami już samo ciasto w zupełności wystarczy, bardzo dobre pączki bez nadzienia to te na bazie twarogu lub lukrowane gniazdka, które są wyjątkowo delikatne. Więcej na temat pączków bez tradycyjnego środka piszemy poniżej.
Nie za słodkie za to bardzo sycące i wartościowe pączki z nadzieniem serowym stanowią pyszną przekąskę na dziecięce przyjęcie lub podczas spaceru. To takie trochę pączki o stałej konsystencji co w przypadku najmłodszych stanowi dodatkowy plus, bo nie ma się czym ubrudzić. Dobrej jakości, naturalne składniki to tajemnica sukcesu tych wyjątkowych pączków.
Gniazdka, chociaż stanowią odrębną kategorię to należą do rodziny puchatych pączkopodobnych wyrobów. Są niezwykle delikatne i bardzo słodkie. Najlepiej smakują na ciepło, należy też podkreślić, że są bardzo kaloryczne, a to wszystko za sprawą dużej ilości lukru. Jedno gniazdko to aż 400 kalorii.
Zobacz też: Przepis na pączki z ziemniakami. Ten dodatek sprawi, że pączki będą pulchne i delikatne