Więcej ciekawych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl
Szakszuka to danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Zdaniem wielu osób to idealny posiłek na śniadanie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je także o innych porach dnia. Oto prosty przepis na szakszukę. Przygotowanie tego dania zajmie wam maksymalnie 15 minut!
Aby przygotować dwie porcje szakszuki potrzebne będą następujące składniki:
Oto prosta receptura krok po kroku. Cebulę i paprykę należy pokroić w kostkę, a czosnek w papryczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek. Następnie:
W kilku miejscach delikatnie rozsuwamy sos pomidorowy łyżką i wbijamy tam jajka. Przykrywamy patelnię i dusimy danie około 5 minut. Posypujemy szakszukę świeżą bazylią i od razu podajemy.
Może cię także zainteresować: