Szakszuka w 15 minut. Prosty przepis na śniadanie idealne

Szakszuka, czyli "Wielki Bałagan", to danie, które od jakiegoś czasu cieszy się ogromną popularnością. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest bardzo proste. Oto przepis na pyszną szakszukę, z którym poradzą sobie nawet osoby bez zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Więcej ciekawych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Szakszuka to danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Zdaniem wielu osób to idealny posiłek na śniadanie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je także o innych porach dnia. Oto prosty przepis na szakszukę. Przygotowanie tego dania zajmie wam maksymalnie 15 minut!

Zobacz wideo Szakszuka - przepis

Szakszuka, przepis - składniki na dwie porcje

Aby przygotować dwie porcje szakszuki potrzebne będą następujące składniki:

  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 sztuka białej cebuli;
  • 1 sztuka papryki czerwonej;
  • 2 łyżki oliwy;
  • kmin rzymski do smaku;
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki;
  • 500 g pomidorów pelati;
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-5 sztuk jajek
  • garść posiekanej bazylii.

Szakszuka - przepis krok po kroku

Oto prosta receptura krok po kroku. Cebulę i paprykę należy pokroić w kostkę, a czosnek w papryczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek. Następnie:

  • dodajemy paprykę i smażymy kilka minut, aż zmięknie;
  • dodajemy słodką paprykę i kmin rzymski, smażymy około minuty;
  • dodajemy krojone pomidory;
  • całość doprawiamy solą.

W kilku miejscach delikatnie rozsuwamy sos pomidorowy łyżką i wbijamy tam jajka. Przykrywamy patelnię i dusimy danie około 5 minut. Posypujemy szakszukę świeżą bazylią i od razu podajemy.

Może cię także zainteresować:

Faworki - przepis babci jak zwykle najlepszyProsty przepis na faworki - domowe łakocie w mgnieniu oka

Więcej o: