Babciny syrop z cebuli. Przepis na wzmocnienie odporności

Domowy i prosty w przygotowaniu syrop z cebuli to sprawdzony sposób na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Jego dobroczynne właściwości chwalą nie tylko nasze babcie, ale też lekarze. Podpowiadamy, jak go zrobić.

Więcej sprawdzonych przepisów babć znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Oprócz charakterystycznego, ostrego smaku, który doskonale sprawdza się w wielu daniach, jest też bogatym źródłem witaminy C i substancji bakteriobójczych, dzięki czemu stosowana jest przy przeziębieniach. To jednak nie wszystkie dobroczynne właściwości cebuli. Przyczynia się ona również do wzmocnienia odporności, pomaga przy zaparciach i problemach reumatologicznych. Syrop z cebuli ma też właściwości wykrztuśne. Doskonale sprawdzi się w leczeniu kaszlu suchego i mokrego. Rozrzedzi zalegającą wydzielinę w gardle, tym samym ułatwiając pozbywanie się jej. Podpowiadamy, jak przygotować syrop z cebuli z apteczki babci.

Ewa Wachowicz podzieliła się nietypowym przepisem na rosół. Potrzeba śliwek i cynamonuPrzepis na pieczony rosół Ewy Wachowicz. Kluczowy jest jeden składnik

Syrop z cebuli. Składniki

  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki miodu lub brązowego cukru,
  • 3 cm startego imbiru,
  • cytryna,
  • litrowy słoik,
  • 6 goździków.

Sposób przygotowania

1. Słoik wyparz i dokładnie wysusz,

2. Zetrzyj imbir. Cebulę, czosnek i cytrynę pokrój w plasterki,

3. W słoiku układaj warstwami: cebulę, czosnek, imbir, cytrynę, goździki i cukier/miód. Na końcu mocno ugnieć całą zawartość i zasyp cukrem tak, aby zakryć warstwę cebuli,

4. Słoik przykryj i odstaw na parapet na dwie doby. W tym czasie cebula puści sok,

5. Po upływie tego czasu odcedź syrop i przelej do mniejszego słoiczka. Przechowuj go w lodówce, maksymalnie do dwóch tygodni. Powinien być zamknięty.

Pamiętaj, że syrop z cebuli działa wykrztuśnie, dlatego lepiej nie powinno się spożywać go na noc. Pij go maksymalnie 2-3 godziny przed snem.

Zobacz wideo
Więcej o: