Więcej sprawdzonych przepisów babć znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Oprócz charakterystycznego, ostrego smaku, który doskonale sprawdza się w wielu daniach, jest też bogatym źródłem witaminy C i substancji bakteriobójczych, dzięki czemu stosowana jest przy przeziębieniach. To jednak nie wszystkie dobroczynne właściwości cebuli. Przyczynia się ona również do wzmocnienia odporności, pomaga przy zaparciach i problemach reumatologicznych. Syrop z cebuli ma też właściwości wykrztuśne. Doskonale sprawdzi się w leczeniu kaszlu suchego i mokrego. Rozrzedzi zalegającą wydzielinę w gardle, tym samym ułatwiając pozbywanie się jej. Podpowiadamy, jak przygotować syrop z cebuli z apteczki babci.
1. Słoik wyparz i dokładnie wysusz,
2. Zetrzyj imbir. Cebulę, czosnek i cytrynę pokrój w plasterki,
3. W słoiku układaj warstwami: cebulę, czosnek, imbir, cytrynę, goździki i cukier/miód. Na końcu mocno ugnieć całą zawartość i zasyp cukrem tak, aby zakryć warstwę cebuli,
4. Słoik przykryj i odstaw na parapet na dwie doby. W tym czasie cebula puści sok,
5. Po upływie tego czasu odcedź syrop i przelej do mniejszego słoiczka. Przechowuj go w lodówce, maksymalnie do dwóch tygodni. Powinien być zamknięty.
Pamiętaj, że syrop z cebuli działa wykrztuśnie, dlatego lepiej nie powinno się spożywać go na noc. Pij go maksymalnie 2-3 godziny przed snem.