Pączki twarogowe przygotujesz w okamgnieniu! Są przepyszne i mają mniej kalorii niż te tradycyjne

Pączki twarogowe to znakomita alternatywa dla tradycyjnych pączków w Tłusty Czwartek. Mają mniej kalorii i przygotowuje się je znacznie szybciej. Nie wymagają szczególnych zdolności kulinarnych. Są malutkie i delikatne w smaku. Uwaga, bo też szybko znikają z talerza!

Już niedługo Tłusty Czwartek, czyli dzień kiedy możemy sobie pozwolić na nieco więcej niż zwykle kalorycznych przysmaków. Niestety, tradycyjne pączki są nie tylko kaloryczne, ale i mogą być nieodpowiednie dla osób z podwyższonym cholesterolem. Mamy sposób, jak zjeść w Tłusty Czwartek coś pysznego, co jednocześnie ma mniej kalorii i cukru. To Pączki twarogowe, które przygotujesz raz-dwa!

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo pączki

Jeśli nie tradycyjne, to jakie? Te rodzaje pączków warto znać

Wyróżniamy rozmaite pączki, nie tylko te klasyczne smażone z konfiturą w środku. Do wyrobów idealnych na Tłusty Czwartek zaliczamy m.in. pączki z serka homogenizowanego, pączki twarogowe, donuty, a także:

  • tradycyjne pączki polskie,
  • pączki berlińskie,
  • pączki amerykańskie – donuty,
  • pączki angielskie – oponki,
  • pączki wiedeńskie, hiszpańskie – gniazdka,
  • pączki tureckie – lokma,
  • pączki izraelskie – sufganijot,
  • pączki holenderskie – oliebollen,
  • pączki włoskie – zeppole,
  • pączki włoskie – bomboloni.

Pączki twarogowe to fit — hit na Tłusty Czwartek! Jak je przyrządzić?

Do przygotowania pączków twarogowych potrzebujemy:

  • 500 g twarogu sernikowego z dobrym składem,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (lub kolejna szklanka mąki pszennej),
  • 80 g ksylitolu lub erytrytolu,
  • 20 g ksylitolu w pudrze,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego lub pestki z laski wanilii,
  • opcjonalnie: nadzienie z dowolnej konfitury.

Przepis na pączki twarogowe. Jest szybki i prosty!

Na początek twaróg przełóż do miski. Dodaj jajko i ksylitol (lub inny słodzik). Kolejno, zmiksuj mikserem na gładką masę. Dodaj porcjami mąkę, aromat waniliowy lub wanilię i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrób ciasto dłonią. Teraz wystarczy, że podzielisz ciasto na 12 porcji. Pamiętaj, że pączki mają być mniejsze od tych klasycznych. Jeśli chcesz dodać do nich nadzienie, połóż małą porcję na każdym pączku i zaklej je w środku. Połóż pączki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piekąc je sprawisz, że nie będą miały takiej ilości tłuszczu jak te smażone. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut. Na koniec możesz posypać je ksylitolowym pudrem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA