Pączki wegańskie - jak smakują?
Wegańska wersja pączków zdecydowanie różni się od tej tradycyjnej, smak jest trochę inny, ale jeśli zależy nam utrzymaniu odpowiedniej diety, to warto spróbować. Koniec końców w przypadku pączków kluczową rolę odgrywa polewa, która pozostaje bez zmian, dlatego nawet miłośnicy tradycyjnych smakołyków nie powinni być zawiedzeni. Pączki wegańskie bez jajek i masła to jest jak najbardziej możliwe, szczegółowy przepis prezentujemy poniżej.
Pączki dla wegan - lista składników
Pączki dla wegan nie są trudne do przygotowania. Zanim jednak przejdziemy do pracy, najpierw trzeba będzie wybrać się na zakupy. Poniżej prezentujemy pełną listę produktów.
- mąka pszenna - 0,5 kg,
- drożdże - 50 g,
- napój sojowy - 1 szklanka,
- olej - 1/3 szklanki,
- cukier - 2 łyżki,
- cukier puder - 2 łyżki,
- spirytus - 2 łyżki,
- olej do smażenia, nadzienie
Zobacz wideo Tłusty Czwartek. Kolejka pod najstarszą pączkarnią w Warszawie
Pączki wegan krok po kroku
Oto przepis na pączki dla wegan:
- Na początek podgrzej napój sojowy i dodaj pokruszone drożdże z łyżką cukru i jedną łyżką mąki. Całość wymieszaj i odstaw na 20 minut.
- Następnie do powstałego zaczynu należy stopniowo dodać mąkę z cukrem pudrem. Teraz przyszedł czas na wyrobienie ciasta. Podczas trwania tego procesu dodawaj też olej i na koniec spirytus. Tak powstałe ciasto odstawiamy na 20 minut w temperaturze pokojowej przykryte ściereczką.
- Wyrośnięte ciasto porcjujemy przy pomocy szklanki, w środku umieszczamy ulubione nadzienie.
- Na posypanym mąką blacie ponownie odkładamy przygotowane pączki na kolejne pół godziny.
- Nadszedł czas na smażenie - do szerokiego garnka, wlewamy olej i czekamy, aż się mocno rozgrzeje.
- Pączki wkładamy do gorącego oleju i smażymy z każdej strony, aż się zarumienią.
- Po wyjęciu z garnka pączki dla wegan należy odsączyć od nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Na koniec można je polać lukrem z podgrzanego cukru z sokiem z cytryny lub posypać cukrem pudrem.
Wegańskie pączki - propozycje na nadzenie i dodatków
Czym wypełnić środek pączka? Idealnie sprawdzi się oczywiście tradycyjna konfitura, szczególnie polecanym smakiem do pączków jest klasyczna róża. Pączki można wypełnić też wege budyniem lub kawałkami czekolady. W internecie dostępne są też gotowe nadzienia na przykład o smaku advocata różane, lub o smaku pomarańczy. Dzieci ucieszy też kolorowa posypka, która na pączku utrzyma się za sprawą lukru lub polewy czekoladowej (wystarczy czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej). Alternatywą dla sztucznej posypki mogą być karmelizowane owoce, wiórki kokosowe lub rodzynki.
Zobacz też: Tłusty czwartek 2022. Przepis na faworki z piekarnika i pieczone pączki