Wegańskie pączki bez dodatku jajek i masła. Jak je zrobić, by były pyszne? Podpowiadamy

Wegańskie pączki to nie tylko propozycja dla wegan, ale też alergików i osób w podbramkowych sytuacjach. Szukasz alternatyw dla tradycyjnych pączków? Sprawdź poniższy przepis.

Pączki wegańskie - jak smakują? 

Wegańska wersja pączków zdecydowanie różni się od tej tradycyjnej, smak jest trochę inny, ale jeśli zależy nam utrzymaniu odpowiedniej diety, to warto spróbować. Koniec końców w przypadku pączków kluczową rolę odgrywa polewa, która pozostaje bez zmian, dlatego nawet miłośnicy tradycyjnych smakołyków nie powinni być zawiedzeni. Pączki wegańskie bez jajek i masła to jest jak najbardziej możliwe, szczegółowy przepis prezentujemy poniżej.   

Pączki dla wegan - lista składników 

Pączki dla wegan nie są trudne do przygotowania. Zanim jednak przejdziemy do pracy, najpierw trzeba będzie wybrać się na zakupy. Poniżej prezentujemy pełną listę produktów.

  • mąka pszenna - 0,5 kg,
  • drożdże - 50 g, 
  • napój sojowy - 1 szklanka, 
  • olej - 1/3 szklanki, 
  • cukier - 2 łyżki, 
  • cukier puder - 2 łyżki, 
  • spirytus - 2 łyżki, 
  • olej do smażenia, nadzienie
Zobacz wideo Tłusty Czwartek. Kolejka pod najstarszą pączkarnią w Warszawie

Pączki wegan krok po kroku 

Oto przepis na pączki dla wegan:

  1. Na początek podgrzej napój sojowy i dodaj pokruszone drożdże z łyżką cukru i jedną łyżką mąki. Całość wymieszaj i odstaw na 20 minut. 
  2. Następnie do powstałego zaczynu należy stopniowo dodać mąkę z cukrem pudrem. Teraz przyszedł czas na wyrobienie ciasta. Podczas trwania tego procesu dodawaj też olej i na koniec spirytus. Tak powstałe ciasto odstawiamy na 20 minut w temperaturze pokojowej przykryte ściereczką. 
  3. Wyrośnięte ciasto porcjujemy przy pomocy szklanki, w środku umieszczamy ulubione nadzienie.
  4. Na posypanym mąką blacie ponownie odkładamy przygotowane pączki na kolejne pół godziny. 
  5. Nadszedł czas na smażenie - do szerokiego garnka, wlewamy olej i czekamy, aż się mocno rozgrzeje. 
  6. Pączki wkładamy do gorącego oleju i smażymy z każdej strony, aż się zarumienią. 
  7. Po wyjęciu z garnka pączki dla wegan należy odsączyć od nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
  8. Na koniec można je polać lukrem z podgrzanego cukru z sokiem z cytryny lub posypać cukrem pudrem. 

Wegańskie pączki - propozycje na nadzenie i dodatków 

Czym wypełnić środek pączka? Idealnie sprawdzi się oczywiście tradycyjna konfitura, szczególnie polecanym smakiem do pączków jest klasyczna róża. Pączki można wypełnić też wege budyniem lub kawałkami czekolady. W internecie dostępne są też gotowe nadzienia na przykład o smaku advocata  różane, lub o smaku pomarańczy. Dzieci ucieszy też kolorowa posypka, która na pączku utrzyma się za sprawą lukru lub polewy czekoladowej (wystarczy czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej). Alternatywą dla sztucznej posypki mogą być karmelizowane owoce, wiórki kokosowe lub rodzynki. 

Zobacz też: Tłusty czwartek 2022. Przepis na faworki z piekarnika i pieczone pączki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.