Tłusty czwartek 2022. Kiedy wypada? Proste przepisy na pączki i faworki

Tłusty czwartek 2022 - kiedy wypada? Do słodkiego obżarstwa pozostało jeszcze trochę czasu, ale już warto rozejrzeć się za dobrym przepisem na pączki i faworki. Podpowiadamy jak je zrobić.

Kiedy wypada tłusty czwartek? Sprawdzamy!

Kiedy wypada tłusty czwartek? Większość zdaje sobie sprawę z tego, że to lubiane święto ma charakter ruchomy. Może przypaść pomiędzy 29 stycznia a 4 marca. Data uzależniona jest od tego, kiedy przypada w danym roku Wielkanoc. Jest to ostatni czwartek przed Środą Popielcową.   

Kiedy tłusty czwartek 2022?

Kiedy jest tłusty czwartek 2022? W tym roku przyjdzie nieco poczekać na słodkie obżarstwo z pączkami i faworkami w roli głównej. Tłusty czwartek przypada bowiem dopiero 24 lutego. Już teraz warto jednak zapoznać się z tradycjami z nim związanymi. Również wcześniejsze przyswojenie sobie przepisów na pączki i faworki może być bardzo dobrym pomysłem. 

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Kiedy jest tłusty czwartek? Tradycje, które warto znać 

Co robi się wtedy, kiedy jest tłusty czwartek? Oczywiście spożywa duże ilości pączków lub faworków. Każdego roku słodycze te cieszą się ogromnym zainteresowaniem, wiele osób robi je samemu. Skąd jednak wziął się taki zwyczaj? 

Warto zacząć od tego, że tradycyjnymi nazwami tego dnia były zapusty, ostatki lub mięsopust. Pomysł świętowania ostatnich dni przed nastaniem Wielkiego Postu nie jest wyłącznie polskim pomysłem. We Francji świętuje się jednak Mardi Gras, czyli ''tłusty wtorek'' tuż przed Środą Popielcową. Zwyczaj zabaw i spożywania tłustego jedzenia przed końcem karnawału ma pochodzenie jeszcze przedchrześcijańskie. Wywodzi się od pogańskich obrzędów pożegnania zimy.

Warto przy tym wiedzieć, że same pączki są potrawą o pochodzeniu starożytnym - jedzono je już w Rzymie. Nie były jednak przygotowywane na słodko. Także w kuchni staropolskiej pączki nadziewane słoniną były bardzo popularne. Dopiero z Francji zapożyczono zwyczaj przygotowywania ich z owocowym nadzieniem lub alkoholem, zaś dodatek drożdży zapewnił ich puszystość.

Prosty przepis na pączki

Przepis na pączki? Najlepiej zacząć od receptury niezbyt wymagającej. Takiej, która sprawdzi się także w przypadku laika. Co będzie potrzebne do wypieku pączków nawet dla 10 osób?

  • 1000 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 100 g drożdży
  • 1 całe jajko
  • 6 żółtek
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek oleju
  • cukier waniliowy (opakowanie)
  • 1 kieliszek wódki
  • szczypta soli
  • konfitura różana jako nadzienie
  1. Zaczynamy od połączenia 2 łyżek cukru, 1 łyżki mąki, ciepłego mleka i drożdży. Całość należy odstawić na 30 min.
  2. Po wyrośnięciu przychodzi czas na dodanie: 5 łyżek oleju, całego jajka, soli, wódki i pozostałych resztek cukru. Mieszamy.
  3. Ciągle mieszając, dodajemy mąkę i żółtka.
  4. Formujemy kulę ciasta i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. 
  5. Po wyrośnięciu wałkujemy ciasto dotąd, aż uzyska grubość 1 cm. Wycinamy szklanką krążki. Muszą wyrosnąć jeszcze przez 15 min na blacie posypanym mąką. 
  6. Pączki należy smażyć na rozgrzanym głębokim oleju do zarumienienia z obu stron. Po wystygnięciu można je nabić wybranym nadzieniem dzięki szprycy cukierniczej. 

Tłusty czwartek: przepis na faworki

Jakie jeszcze słodycze kojarzą się z tłustym czwartkiem? Zdecydowanie są to faworki, które niekiedy nazywa się też chrustem. Również przygotowanie tych ciasteczek nie jest zbyt trudne. Prosty przepis na faworki? Potrzebne będą:

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka wódki
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • olej do smażenia
  • cukier puder (jako posypka)
  1. Zaczynamy od wymieszania mąki, cukru, soli, żółtek, śmietany i wódki.  
  2. Zagniatamy składniki tak, żeby powstała jednolita masa.
  3. Przekładamy ciasto na blat i ubijamy drewnianym wałkiem przez przynajmniej 10 min.
  4. Rozwałkowujemy ciasto na blacie z niewielką ilością mąki.  
  5. Ciasto kroimy na kawałki szerokie na 3 do 4 cm i długie na ok. 9-10 cm. Można je przeciąć w środku i przez otwór przeciągnąć jeden z końców tak, by faworki świetnie się prezentowały.
  6. Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Po wyciągnięciu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Cukrem pudrem posypujemy dopiero po ostygnięciu.  

Zobacz też: Pączki bez drożdży - przepis. Dlaczego warto?

Więcej o:
Copyright © Agora SA