Chrusty czy faworki? Jak powinniśmy mówić na zawijane w kokardę ciastka, które w wielu domach konkurują w Tłusty Czwartek z pączkami? Okazuje się, że obie nazwy odnoszą się do tych samych słodyczy. Chrust nie różni się od faworka niczym, ale każda z nazw jest popularna w innych regionach kraju. Ważne są też obce naleciałości. W rozmowie z ''Gazetą Wyborczą'' wyjaśnił to kiedyś prof. Jerzy Bralczyk, ceniony językoznawca:
Chrust to określenie polskie, metaforyczne. Przyrównuje niewielkie, kruche ciasteczka do delikatnych, suchych gałązek. Natomiast obca nazwa faworek prawdopodobnie pochodzi od rodzaju kokardki, którą kiedyś przyozdabiało się strój. A ciastko właśnie przypomina wstążeczkę. Z moich obserwacji wynika, że zdecydowanie częściej nazwa faworek używana jest w środkowej oraz północnej Polsce, gdzie w słownictwie jest więcej obcych naleciałości. Chrust pojawia się natomiast w południowej części kraju.
Skąd wzięły się faworki? Kruche i kaloryczne ciastka pochodzą z Litwy i Niemiec. Z pewnością w niewielkim stopniu przypominały one jednak te, którymi zajadamy się współcześnie. Nie były kruche, ale raczej ciężkie i ociekające tłuszczem. Sama nazwa ''faworki'' pochodzi jednak od francuskiego określenia wstążki - ''faveur''. W Wielkopolsce twierdzi się jednak, że takie określenie wzięło się od nazwy poznańskiej piekarni ''Fawor'', która sięga swoimi tradycjami 1908 r.
Dobry przepis na faworki? Na całe szczęście przygotowanie tych lubianych ciastek nie jest trudne. Najpierw musimy zgromadzić składniki. Będą to:
Zobacz też: Ile kalorii mają faworki? Jak wypadają na tle pączków? Sprawdź przed tłustym czwartkiem 2022
Jak zrobić ciasto na faworki? Pierwszym krokiem jest wymieszanie ze sobą mąki, soli, cukru, żółtek, wódki (lub spirytusu) i śmietany. Składniki muszą być ugniatane dotąd, aż powstanie z nich jednolita masa. Następnie ciasto trzeba przełożyć na blat i ubijać je wałkiem przez przynajmniej 10 minut po to, żeby pozbyć się z niego powietrza. Po tym czasie trzeba rozwałkować ciasto na blacie posypanym niewielką ilością mąki. Powinno mieć ok. 1 cm grubości. Kroimy je na paski szerokości 4 i długości 9 cm. Kształt wstążki nadajemy im przez zrobienie otworu w środku i przeciągnięcie przez niego jednego z końców.
Jak zrobić faworki? Smażenie w głębokim oleju jest już bardzo proste. Należy pamiętać o tym, żeby tłuszcz był dobrze rozgrzany. Ciastka wyjmujemy dopiero wówczas, gdy będą rumiane. Następnie układamy je na papierowym ręczniku po to, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Należy je oprószyć cukrem pudrem dopiero wówczas, gdy wystygną. Najlepiej smakują po 2 - 3 godzinach od usmażenia.
W jaki sposób zrobić mniej kaloryczne faworki? Przepis w wersji fit jest modyfikacją tradycyjnej receptury. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Zamiast cukru pudru stosuje się zmielony drobno ksylitol. Wódkę lub spirytus zastępują dwie łyżki koniaku. Podstawą jest jednak rezygnacja z oleju i smażenia. Zamiast tego faworki wyłożone na blasze z papierem do pieczenia wkłada się do piekarnika. Przy temperaturze 180 st. C pieczenie powinno trwać 12 min.
Jak zrobić chrusty z serem? Mogą być ciekawą alternatywą dla ciastek przygotowanych w tradycyjny sposób, są też bardzo pulchne. W tym przypadku procedura przygotowania jest bardzo podobna, modyfikacjom podlegają jednak składniki. Będą to:
Faworki puszyste z piwem to kolejna odmiana popularnych ciastek, którą można przyrządzić nie tylko w Tłusty Czwartek. W tym przypadku składniki są bardzo proste. W skład receptury wchodzą:
Zobacz też: Na czym smażyć pączki? Olej, smalec, a może pączki pieczone? Podpowiadamy