Więcej przepisów na rozgrzewające zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Krupnik to zupa dobra na wszystko - świetnie syci i rozgrzewa, dobrze sprawdzi się jako lekki posiłek w czasie choroby, zajadają się nim zarówno dzieci jak i dorośli. Przepis na krupnik jest bardzo łatwy i bez trudu przygotujesz go samodzielnie. Najważniejszym składnikiem krupniku jest oczywiście kasza - w oryginalnym przepisie jest to kasza jęczmienna. Najlepiej sprawdzi się drobniejsza kasza perłowa oraz grubszy pęczak.
Tłusty czwartek 2022. Przepis na pączki Magdy Gessler
Krupnik - przepis:
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 1 golonka z indyka
- włoszczyzna - 1 większa marchewka, 1 korzeń pietruszki, 1 cebula, 1 por, kawałek selera
- 4 ziemniaki
- ok. pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej perłowej)
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- natka pietruszki
- opcjonalnie kilka suszonych grzybków
Krupnik - jak go przygotować?
- Przygotuj garnek. Włóż do niego mięso i zalej je zimną wodą. Zagotuj i zdejmij powstałe szumowiny. Następnie dodaj kilka kulek ziela angielskiego raz kilka listków laurowych.
- Dodaj obrane warzywa i przypaloną cebulę oraz suszone grzybki. Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj ją na wolnym ogniu, aż warzywa będę miękkie. Krupnik powinien zaledwie "mrugać".
- Teraz przygotuj kaszę. Przepłucz ją na sicie i dodaj do gotującej się zupy. Zamieszaj całość i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj do miękkości kaszy. Pod koniec gotowania możesz zakwasić krupnik łyżką octu.
- Krupnik podawaj gorący, obficie posypany posiekaną natką oraz z kromką świeżego pieczywa.
Tłusty czwartek 2022. Przepis na faworki z piekarnika i pieczone pączki
Jak widzisz, krupnik to bardzo łatwa w przygotowaniu zupa, którą bez problemu zrobisz samodzielnie. Polecam nasz przepis na krupnik szczególnie teraz, kiedy za oknem pogoda nie rozpieszcza. Smacznego!