Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na Gazeta.pl.
Przepis na chleb z chrupiącą skórką nie jest trudny. Trzeba jednak poświęcić na przygotowanie ciasta trochę czasu, bo na pewnym etapie trzeba je wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin (a najlepiej na 12-14). Jeśli jednak odpowiednio zaplanujecie sobie czas, czyli założycie, że chcecie mieć chleb na przykład na niedzielę, a rozpoczniecie przygotowywanie w sobotę, to nic nie powinno was zaskoczyć.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Drożdże kruszymy i wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. W drugim naczyniu umieszczamy mąkę i sól. Powoli dolewamy tam rozpuszczone drożdże. Mieszamy delikatnie i dodajemy olej. Po połączeniu się składników owijamy naczynie z ciastem folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 12 godzin.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i z miski i przekładamy na obsypany mąką blat. Lekko zagniatamy ciasto i odstawiamy na bok do wyrośnięcia na około pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni razem z naczyniem żaroodpornym, w którym następnie będziemy piec nasz chleb.
Gdy piekarnik się nagrzeje, wyjmujemy ostrożnie naczynie i wkładamy do niego ciasto. Obniżamy temperaturę do 200 stopni i umieszczamy naczynie z chlebem w piekarniku. Najpierw pieczemy z przykrywką przez przez 30 minut, a potem bez przykrywki przez około 15-20 minut. Wyciągamy i czekamy, aż chleb ostygnie.