Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej
Czebureki, czyli pierogi w złocistym kolorze, wypełnione aromatycznym mięsem, to danie, wywodzące się z kuchni tatarskiej. Są one bardzo popularne w krajach, w których najczęściej osiedlili się Tatarzy. Podobnie jak wiele dań z tamtejszej kuchni, czebureki są bardzo sycące i aromatyczne. Sprawdźcie, jak zrobić czebureki w domu.
Do przygotowania czebureków należy wybrać najlepsze mięso. Jeśli macie dostęp do baraniny, będzie ona idealna do tego dania. Sprawdzi się również mięso wołowe - najlepiej zmielone samodzielnie, z dość tłustego kawałka. W tradycyjnych przepisach nie znajdziemy oczywiście wieprzowiny - wśród Tatarów znaczna część to muzułmanie - ale jeśli nie macie innego wyboru, również wybierzcie ładny, dość tłusty kawałek do samodzielnego zmielenia.
Składniki:
Przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtko, sól i wodę, zagniatamy palcami jak ciasto na kruszonkę. Następnie dodajemy masło i spirytus i zagniatamy ciasto dłońmi. Odkładamy na pół godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 porcji.
Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na odrobinie oleju. Surowe mięso przekładamy do miski, dodajemy zeszkloną cebulkę, rozdrobniony czosnek, posiekany koperek oraz bulion. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem mieszamy.
Przygotowujemy czebureki. Każdą z porcji ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, aby miał bardziej regularny kształt, wykrawamy koło nożem, odcisnąwszy talerzyk. Na połowę wykładamy farsz mięsny, przykrywamy drugą częścią ciasta. Boki zlepiamy palcami lub dociskając zębami widelca.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Czebureki smażymy po kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zezłocą. Podajemy na gorąco.