Pączki bez drożdży - przepis. Dlaczego warto? Wyjaśniamy

Pączki bez drożdży? Przepis być może nie jest typowy, ale powstałe na jego podstawie słodkości uchodzą za bardzo smaczne. Ich zaletą jest krótki czas przygotowania. To domowe pączki dla zapracowanych.

Pączki bez drożdży i ich zalety

Dlaczego warto wybrać pączki bez drożdży? W tym przypadku radykalna modyfikacja przepisu raczej nie jest spowodowana dbaniem o lepszy smak potrawy lub o to, żeby była zdrowsza. Tłusty Czwartek rządzi się swoimi prawami i choć cukiernie są pełne smakołyków, to jednak wielu z nas najbardziej ceni sobie pączki przygotowane w domu. Dla niejednego z nas miłym wspomnieniem są ''babcine'' specjały smażone na smalcu i z konfiturą z dzikiej róży. Niestety, ale przygotowanie takich pączków wymaga czasu. Ciasto drożdżowe musi urosnąć. Zrobienie go bez dodatku drożdży pozwala znacząco skrócić czas oczekiwania. Jednocześnie smak słodyczy w dalszym ciągu może być doskonały. 

Jak zrobić pączki bez drożdży? Różne warianty

Jak zrobić pączki bez drożdży na tłusty czwartek? Do wyboru mamy przynajmniej kilka wariantów. Można się spotkać z przepisami, gdzie zamiast drożdży dodatkiem jest ser. Twaróg, serek waniliowy lub ricotta sprawiają, że pozbawione drożdży ciasto pozostaje puszyste i wilgotne. Mniej kaloryczne pączki można przygotować z jogurtem naturalnym lub maślanką w składzie. Panuje tu duża dowolność i także z tego powodu można cenić pączki bez drożdży. 

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Pączki bez drożdży - przepis

Jak zrobić pączki bez drożdży? Przepis z serka homogenizowanego jest w sam raz na początek. Prosty, szybki i z efektem w postaci pysznych ciastek. Czego potrzeba do zrobienia serowych pączków? Podstawowe składniki to:

  • 300 g serka homogenizowanego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka octu lub spirytusu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
  • nadzienie np. konfitura z róży
  • cukier puder do oprószenia wypieków

Jak przygotować pączki bez drożdży? Słodycze w sam raz na tłusty czwartek przygotujesz szybko i bez większej wprawy cukierniczej. Od czego zacząć? Najpierw należy przy pomocy trzepaczki połączyć jajka z serem. Następnie powoli dodaje się mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i ocet. Wszystkie składniki muszą być ze sobą bardzo dokładnie wymieszane.  

W oczekiwaniu na rozgrzanie się tłuszczu ciasto będzie miało czas na to, by nabrać odpowiedniej konsystencji. Należy je formować w kulki i wkładać na rozgrzany tłuszcz łyżką. W trakcie smażenia trzeba odwrócić pączki tak, by z obu stron nabrały rumianego koloru. Po wyjęciu z tłuszczu konieczne jest odsączenie na ręczniku papierowym. Nadzienie można wprowadzić do środka pączka przy pomocy szprycy cukierniczej.  

Smażenie pączków - warto wiedzieć

Warto jeszcze kilka słów poświęcić samemu smażeniu pączków. O czym koniecznie musisz pamiętać? Przede wszystkim pączki należy wrzucać do gorącego tłuszczu. Jego rozgrzanie jest konieczne - bez tego ciasto wchłonie o wiele większą ilość tłuszczu i będzie niesmaczne. Obecność w przepisie octu lub spirytusu nie jest przypadkowa i nie wpływa na smak ciasta. Alkohol lub ocet dodaje się po to, żeby ograniczyć wchłanianie tłuszczu. 

Warto też zwrócić uwagę na to, na czym smażymy. Tradycyjnie jest to smalec - niezwykle kaloryczny, ale pozbawiony substancji rakotwórczych. Alternatywą jest wybór oleju. Dobrze, aby był to tłuszcz rzepakowy lub kokosowy. Oba mają wysoką temperaturę dymienia. Należy pamiętać o tym, aby unikać przygotowywania pączków na oleju wykorzystywanym ponownie, który może zawierać wspomniane substancje rakotwórcze.  

Zobacz też: Pączki Warszawa. Gdzie znajdziesz najlepsze pączki w stolicy?

Więcej o: