Dlaczego warto wybrać pączki bez drożdży? W tym przypadku radykalna modyfikacja przepisu raczej nie jest spowodowana dbaniem o lepszy smak potrawy lub o to, żeby była zdrowsza. Tłusty Czwartek rządzi się swoimi prawami i choć cukiernie są pełne smakołyków, to jednak wielu z nas najbardziej ceni sobie pączki przygotowane w domu. Dla niejednego z nas miłym wspomnieniem są ''babcine'' specjały smażone na smalcu i z konfiturą z dzikiej róży. Niestety, ale przygotowanie takich pączków wymaga czasu. Ciasto drożdżowe musi urosnąć. Zrobienie go bez dodatku drożdży pozwala znacząco skrócić czas oczekiwania. Jednocześnie smak słodyczy w dalszym ciągu może być doskonały.
Jak zrobić pączki bez drożdży na tłusty czwartek? Do wyboru mamy przynajmniej kilka wariantów. Można się spotkać z przepisami, gdzie zamiast drożdży dodatkiem jest ser. Twaróg, serek waniliowy lub ricotta sprawiają, że pozbawione drożdży ciasto pozostaje puszyste i wilgotne. Mniej kaloryczne pączki można przygotować z jogurtem naturalnym lub maślanką w składzie. Panuje tu duża dowolność i także z tego powodu można cenić pączki bez drożdży.
Jak zrobić pączki bez drożdży? Przepis z serka homogenizowanego jest w sam raz na początek. Prosty, szybki i z efektem w postaci pysznych ciastek. Czego potrzeba do zrobienia serowych pączków? Podstawowe składniki to:
Jak przygotować pączki bez drożdży? Słodycze w sam raz na tłusty czwartek przygotujesz szybko i bez większej wprawy cukierniczej. Od czego zacząć? Najpierw należy przy pomocy trzepaczki połączyć jajka z serem. Następnie powoli dodaje się mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i ocet. Wszystkie składniki muszą być ze sobą bardzo dokładnie wymieszane.
W oczekiwaniu na rozgrzanie się tłuszczu ciasto będzie miało czas na to, by nabrać odpowiedniej konsystencji. Należy je formować w kulki i wkładać na rozgrzany tłuszcz łyżką. W trakcie smażenia trzeba odwrócić pączki tak, by z obu stron nabrały rumianego koloru. Po wyjęciu z tłuszczu konieczne jest odsączenie na ręczniku papierowym. Nadzienie można wprowadzić do środka pączka przy pomocy szprycy cukierniczej.
Warto jeszcze kilka słów poświęcić samemu smażeniu pączków. O czym koniecznie musisz pamiętać? Przede wszystkim pączki należy wrzucać do gorącego tłuszczu. Jego rozgrzanie jest konieczne - bez tego ciasto wchłonie o wiele większą ilość tłuszczu i będzie niesmaczne. Obecność w przepisie octu lub spirytusu nie jest przypadkowa i nie wpływa na smak ciasta. Alkohol lub ocet dodaje się po to, żeby ograniczyć wchłanianie tłuszczu.
Warto też zwrócić uwagę na to, na czym smażymy. Tradycyjnie jest to smalec - niezwykle kaloryczny, ale pozbawiony substancji rakotwórczych. Alternatywą jest wybór oleju. Dobrze, aby był to tłuszcz rzepakowy lub kokosowy. Oba mają wysoką temperaturę dymienia. Należy pamiętać o tym, aby unikać przygotowywania pączków na oleju wykorzystywanym ponownie, który może zawierać wspomniane substancje rakotwórcze.
Zobacz też: Pączki Warszawa. Gdzie znajdziesz najlepsze pączki w stolicy?