Pączki Magdy Gessler. Jak zrobić tradycyjne pączki na tłusty czwartek?

Pączki Magdy Gessler cieszą się co roku wielkim zainteresowaniem - także medialnym. Można spróbować zrobić je w domu. Przepis podpatrzony u znanej restauratorki jest w sam raz na tłusty czwartek.

Pączki Magdy Gessler

Pączki Magdy Gessler co roku cenione są pomimo tego, że ich cena jest o wiele wyższa od tych, które znajdziemy w przeciętnej cukierni. Być może nie powinno to dziwić, bo wiele osób uważa słodycze przygotowane w restauracji prowadzonej przez autorkę ''Kuchennych rewolucji'' za najlepsze z dotychczas jedzonych. Pączki w lokalach należących do Magdy Gessler są dostępne przez cały karnawał w trzech wariantach - z różą, wiśnią lub maliną. Przepis na pączki Magdy Gessler znany jest już jednak od pewnego czasu. Możesz spróbować zrobić je w swoim domu. 

Pączki: przepis Magdy Gessler zawsze z najlepszymi składnikami

Jak zrobić w domu pyszne pączki? Przepis Magdy Gessler kojarzy się przede wszystkim z doskonałą jakością i bogactwem składników. Od wysokogatunkowej mąki, przez 30 jajek, aż po domowy lukier. Dzięki temu z prostej z pozoru receptury na popularne ciastko można wyczarować prawdziwy specjał. 

 
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Przepis na pączki od Magdy Gessler

Przepis na pączki od Magdy Gessler jest znany od jakiegoś czasu. Jakie składniki trzeba zgromadzić? Charakterystyczne dla receptury od warszawskiej restauratorki jest to, że nie ma w niej miejsca na oszczędzanie składników. W związku z tym powstanie z nich prawdziwa góra pączków. Stąd ilość poszczególnych produktów można proporcjonalnie zmniejszyć tak, by dopasować ilość ciastek do własnych potrzeb.

Należy zgromadzić następujące składniki:

  • 2 kg mąki szymanowskiej
  • 300 g cukru
  • 30 jajek
  • 500 g masła
  • 0,5 l mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g świeżych drożdży
  • 2,5 kg konfitury z róży
  • 500 g domowego lukru
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • smalec do smażenia - 2,5 kg

Pączki tradycyjne. Jak je przygotować?

Jak przygotować pączki tradycyjne inspirowane recepturą Magdy Gessler? Oto przepis krok po kroku:

  1. Podgrzewamy mleko z cukrem. Do ciepłego płynu wrzucamy drożdże, które muszą się w nim rozpuścić. Mieszając, dodajemy szklankę mąki i czekamy aż całość urośnie.
  2. 10 całych jajek i żółtka z 20 pozostałych mieszamy z 200 g cukru, solą i cukrem waniliowym. Podgrzewamy do temp. maksymalnie 35 st. C.
  3. Łączymy zaczyn drożdżowy z masą jajeczną. Całość wlewamy do 1,2 kg mąki. Wyrabiamy dotąd, aż ciasto stanie się gładkie. Należy do niego dodać tyle mąki, żeby przestało się kleić. 
  4. Ciasto umieszczamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny po to, by mogło wyrosnąć. Dwukrotnie po 30 minutach wyrabiamy je jeszcze raz. Jest to ważne z uwagi na konieczność dotlenienia ciasta.
  5. Pączki wyrabiamy przez podział ciasta na dwie części, uformowanie z nich rulonów i pokrojenie na małe kawałki. Odpowiednie placki trzeba uformować ręcznie, następnie nakłada się do nich konfiturę. Po zawinięciu trzeba zadbać o to, żeby pączki były okrągłe. Ułożone na blasze i przykryte ścierką, powinny rosnąć jeszcze przez 45 min. Ważne jest to, żeby pączki były położone tak, aby miejscem zlepienia przystawały do blachy.
  6. Pączki smażymy na smalcu rozgrzanym do temp. 180 st. C. Ważne jest, żeby robić to w niewielkich porcjach i z obu stron aż do zarumienienia. 
  7. Po wyjęciu z tłuszczu należy odsączyć pączki z jego nadmiaru poprzez ułożenie na papierowych ręcznikach. Po ostygnięciu polewa się je lukrem domowej roboty i posypuje skórką z pomarańczy.  

Zobacz też: Pączki Kraków. Gdzie wybrać się po najsmaczniejsze pączki w mieście?

Więcej o: