Więcej sprawdzonych przepisów na ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Choć samo przygotowanie masy nie powinno zająć wam więcej niż 15 minut, pamiętajcie, że ciasto będzie musiało stężeć w lodówce. Wszystko ze względu na galaretkę i twarogową masę, z których składa się ten przepis. Sernik na zimno doskonale sprawdzi się zarówno jako przekąska do niedzielnej kawy, jak i propozycja na zbliżający się tłusty czwartek.
1. Wszystkie składniki do ciasta wyjmij z lodówki minimum 1,5 h przed przygotowaniem sernika,
2. Do dużej miski przełóż twaróg, śmietanę kremówkę, cukier z wanilią i cukier puder. Wymieszać dokładnie. Możesz zrobić to łyżką,
3. W połowie szklanki gorącej wody rozpuść żelatynę. Poczekaj aż delikatnie ostygnie, a następnie włóż do szklanki 2 łyżki masy serowej i wymieszaj. Kiedy składniki dokładnie się połączą, przelej mieszankę do miski z twarogiem. Wymieszaj delikatnie aż do uzyskania jednolitej masy. Możesz do tego użyć łyżki lub miksera,
4. Czas na przygotowanie galaretki. Rozpuść ją w około 450 ml gorącej wody i odstaw do ostudzenia,
5. Owoce dokładnie umyj i osusz. Jeśli używasz truskawek - pokrój je na ćwiartki. Brzoskwinie należy pokroić na plasterki.
6. Blaszkę wyłóż folią, a na jej dnie ułóż biszkopty,
7. Na biszkoptowy spód wylej masę sernikową, a na wierzch wyłóż owoce. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki,
8. Kiedy galaretka zacznie delikatnie tężeć, wyciągnij ciasto z lodówki i wyłóż na owoce galaretkę. Następnie włóż z powrotem sernik do chłodzenia,
9. Ciasto będzie gotowe po około 5 godzinach. Możesz ozdobić je listkami mięty i bitą śmietaną.