Sernik na zimno. Przepis, który zrobisz w 15 minut

Puszysty i kremowy sernik na zimno to jedno z najprostszych ciast świata. Najczęściej przyrządzany jest z truskawkami, ale tak naprawdę możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. Nie muszą być świeże - świetnie sprawdzą się także te z puszki.

Więcej sprawdzonych przepisów na ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Choć samo przygotowanie masy nie powinno zająć wam więcej niż 15 minut, pamiętajcie, że ciasto będzie musiało stężeć w lodówce. Wszystko ze względu na galaretkę i twarogową masę, z których składa się ten przepis. Sernik na zimno doskonale sprawdzi się zarówno jako przekąska do niedzielnej kawy, jak i propozycja na zbliżający się tłusty czwartek. 

Zobacz wideo

Sernik na zimno na tłusty czwartek. Składniki

  • kilogram trzykrotnie zmielonego twarogu z wiaderka,
  • 120 ml śmietany kremówki,
  • 130 g cukru pudru,
  • 80 g biszkoptów,
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
  • 200 g owoców. Mogą to być maliny, truskawki, brzoskwinie, porzeczki, jagody i inne, dowolnie wybrane. Świetnie nadadzą się również owoce z zalewy,
  • 1 opakowanie galaretki, która smakowo będzie pasowała do owoców,
  • 5 łyżek żelatyny,
  • gorąca woda
  • listki mięty i bita śmietana do ozdobienia ciasta.

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki do ciasta wyjmij z lodówki minimum 1,5 h przed przygotowaniem sernika,

2. Do dużej miski przełóż twaróg, śmietanę kremówkę, cukier z wanilią i cukier puder. Wymieszać dokładnie. Możesz zrobić to łyżką,

3. W połowie szklanki gorącej wody rozpuść żelatynę. Poczekaj aż delikatnie ostygnie, a następnie włóż do szklanki 2 łyżki masy serowej i wymieszaj. Kiedy składniki dokładnie się połączą, przelej mieszankę do miski z twarogiem. Wymieszaj delikatnie aż do uzyskania jednolitej masy. Możesz do tego użyć łyżki lub miksera,

4. Czas na przygotowanie galaretki. Rozpuść ją w około 450 ml gorącej wody i odstaw do ostudzenia,

5. Owoce dokładnie umyj i osusz. Jeśli używasz truskawek - pokrój je na ćwiartki. Brzoskwinie należy pokroić na plasterki. 

6. Blaszkę wyłóż folią, a na jej dnie ułóż biszkopty,

7. Na biszkoptowy spód wylej masę sernikową, a na wierzch wyłóż owoce. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki,

8. Kiedy galaretka zacznie delikatnie tężeć, wyciągnij ciasto z lodówki i wyłóż na owoce galaretkę. Następnie włóż z powrotem sernik do chłodzenia,

9. Ciasto będzie gotowe po około 5 godzinach. Możesz ozdobić je listkami mięty i bitą śmietaną. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.