Kryzysowe bułki na maślance. Wystarczy kilka składników

Niedzielny poranek, a ty nie masz świeżego pieczywa? Jeśli tylko znajdziesz w lodówce drożdże i maślankę, twoje śniadanie zostanie uratowane. Podpowiadamy, jak zrobić najprostsze na świecie bułki.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Domowe pieczywo nie ma sobie równych. Nie ma chyba lepszego pomysłu na śniadanie niż pachnące, ciepłe bułki i pyszna jajecznica lub kolorowe pasty na kanapki. Jeśli masz w domu kilka podstawowych składników i ciut cierpliwości, żeby dać wyrosnąć ciastu - ten przepis to coś dla ciebie. 

Pyszny sernik na zimno na serkach homogenizowanychSernik na zimno. Przepis, który zrobisz w 15 minut

Zobacz wideo

Domowe bułki na maślance. Składniki

  • pół kilograma mąki pszennej,
  • 1 opakowanie suchych drożdży lub około 20 g świeżych,
  • 180 ml ciepłej wody,
  • 250 ml (szklanka) maślanki w temperaturze pokojowej,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • opcjonalnie: sezam lub słonecznik do posypania.

Sposób przygotowania

1. Jeśli używamy świeżych drożdży, musimy przygotować zaczyn. W tym celu do wysokiego naczynia wlewamy 80 ml wody, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Bardzo dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min,

2. Do dużej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą i pozostałym cukrem. Następnie dodajemy zaczyn drożdżowy, maślankę, pozostałą wodę i jajko i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki. W razie potrzeby - możemy dodać mąki,

3. Gotową masę na bułeczki przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny,

4. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i posypujemy mąką,

5. Piekarnik rozgrzewamy w trybie góra-dół do 190 st. C.,

6. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na około 8 kawałków i formujemy bułeczki, kładziemy je na blaszce,

7. Czekamy jeszcze 10 min, aż bułki delikatnie wyrosną, a następnie wkładamy je do piekarnika (wcześniej możemy wysmarować je mlekiem, a następnie posypać sezamem lub słoneczkiem),

8. Pieczemy około 20 min, aż bułki zrobią się rumiane. Studzimy na kratce. 

Więcej o: