Sos bolognese - przepis prosto z Włoch. Jak zrobić najlepszy sos do makaronu? Najważniejsza jest wołowina

Sos bolognese to postawa ukochanego przez wszystkich dania z Bolonii, czyli spaghetti bolognese. Przygotowanie tego pysznego sosu jest bardzo łatwe, należy jednak trzymać się ważnej zasady - używamy wyłącznie mielonej wołowiny. Poznaj łatwy przepis na sos boloński.

Więcej przepisów z różnych stron świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo

Sos bolognese to prawdziwy smak słonecznej Italii. Aromatyczny od dojrzałych pomidorów i intensywny od wołowiny jest idealnym dodatkiem do kochanego przez nas wszystkich spaghetti oraz lasagne. Jak przygotować ten wyjątkowy sos? Raczej nikt nie powinien mieć trudności z tym zadaniem. Zapraszamy do tradycyjnego przepisu.

Zupa pieczarkowa z pietruszkąZupa pieczarkowa - przepis. Zapomnij o zabielaniu śmietaną, znamy lepszy sposób

Sos bolognese - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 300-400 g mielonej wołowiny
  • 1 opakowanie krojonych pomidorów w zalewie
  • 1 większa cebula
  • 1 większa marchewka
  • przecier pomidorowy
  • pół szklanki czerwonego wina (najlepiej użyć wytrawnego)
  • ok.3/4 szklanki esencjonalnego bulionu (najlepszy będzie bulion wołowy)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, suszone oregano
  • do podania: makaron spaghetti ugotowany al dente oraz parmezan

Sos bolognese - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania warzyw. Marchewkę, cebulę i czosnek obierz z łupin. Cebulę posiekaj w kostkę, podobnie czosnek a marchewkę pokrój w drobne paski lub zetrzyj na tarce.
  2. Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki garnek. Rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i podsmażaj chwilę na średnim ogniu, mieszając, by czosnek się nie przypalił. Następnie dodaj poszatkowaną marchewkę oraz mieloną wołowinę. 
  3. Kiedy mięso już się podsmaży, wlej wino i dokładnie zamieszaj. Kiedy alkohol odparuje, dodaj pomidory z puszki oraz 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Następnie wlej bulion, zredukuj ogień do minimum i duś sos ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  4. Gotowy sos boloński wykładaj na ugotowany al dente makaron spaghetti i obficie posyp startym parmezanem.

PączkiPrzepis na pączki domowe z 1 kg mąki. Nie ma opcji, żeby zabrakło wam słodkości

Ten sos to prawdziwa klasyka. Wypróbuj nasz przepis na sos bolognese i ciesz się smakiem słonecznych Włoch w swojej kuchni. Smacznego!

Więcej o: