Gołąbki - przepis, który zawsze się udaje. Jakiego mięsa użyć, by były idealne?

Gołąbki to klasyka polskiej kuchni. Przepis na gołąbki jest naprawdę prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Co zrobić, by gołąbki smakowały jak u babci? Podstawą smaku jest mięso - należy wybrać nieco tłustszy rodzaj, bo jak wszyscy wiemy, tłuszcz jest nośnikiem smaku.

Więcej przepisów na klasyki polskiej kuchnie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Gołąbki to jeden z najlepszych pomysłów na obiad. Smakują każdemu i skutecznie poprawiają humor, a ich przygotowanie jest wbrew pozorom bardzo łatwe i schematyczne. Podstawą smaku gołąbków jest oczywiście farsz z ryżu i mięsa. Tylko jakie mięso wybrać do gołąbków? Sprawdzone przepisy naszych babć na idealne gołąbki zawierają mieloną karkówkę, łopatkę lub mięso mieszane z kawałka boczku i nieco chudszej szynki. Jedno jest pewne, nieco tłustsza mielona wieprzowina to absolutna podstawa smaku tego dania. Dziś prezentujemy tradycyjny przepis na gołąbki z łopatką wieprzową. Zaczynajmy.

CzeburekiCzebureki, czyli "złote pierogi". Jak je zrobić? Sekretem jest mięso

Gołąbki - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 800 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 150-200 g ryżu krótkoziarnistego
  • 2 żółte cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodka papryka, majeranek

Gołąbki - sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie gołąbków zacznij oczywiście od sparzenia kapusty. W tym celu zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj płaską łyżeczkę soli i opcjonalnie łyżeczkę cukru. Z kapusty wykrój głąb i włóż kapustę do garnka ze wrzątkiem. Parz, aż liście będą łatwo odchodzić. Następnie oderwij liście i pozostaw je, by ostygły.
  2. W osolonej wodzie ugotuj ryż (nie powinien być rozgotowany), odcedź i ostaw do ostygnięcia. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Do większej miski przełóż mieloną wieprzowinę, dodaj ostudzony ryż, wbij jajko, dodaj przeciśnięty czosnek oraz zeszkloną cebulę. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem i całość wymieszaj tak, jak na kotlety mielone.
  3. Teraz zrób selekcję liści. Te, które się nie nadają do zawinięcia, są porwane lub mają niewłaściwy kształt, odłóż na osobny talerz. Część z nich połóż na dno garnka, w którym będziesz gotować gołąbki. 
  4. Na każdy liść wyłóż porcję farszu i szczelnie zawiń, zaczynając od złączenia boków do środka, następnie zawijaj ściśle do końca. Gołąbki układaj jeden obok drugiego w garnku, a następnie piętrowo, na wierzch każdego "piętra" połóż kilka kulek ziela angielskiego, kilka listków laurowych oraz dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  5.  Wierzch przykryj resztą liści, które odpadły podczas selekcji. Teraz zalej gołąbki ciepłą wodą lub bulionem i gotuj na niewielkim ogniu nie mniej niż godzinę. Uwaga! Podczas gotowania nie mieszaj gołąbków, a jedynie od czasu do czasu potrząśnij energicznie garnkiem, by się nie rozpadły.

Sos bologneseSos bolognese - przepis prosto z Włoch. Jak zrobić najlepszy sos do makaronu?

Tak przygotowane gołąbki smakują rewelacyjnie. Podaj je z aksamitnym sosem pomidorowym, na pewno błyskawicznie znikną z talerzy. Smacznego!

Więcej o: