Przepis na biszkopt do tortu, który zawsze się udaje i pięknie wyrasta. Jak go zrobić?

Planujesz samodzielnie upiec tort, ale myśl o biszkopcie napawa cię niepokojem i boisz się, że się nie uda? Niepotrzebnie. Nasz przepis na biszkopt do tortu jest bardzo prosty i na pewno świetnie ci wyjdzie. Zapraszamy do przepisu na najlepszy biszkopt.

Więcej sprawdzonych sposobów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nie ma chyba nic pyszniejszego niż słodki, domowy tort z mnóstwem kremu i puszystym biszkoptem. Dziś mamy dla was prosty przepis na najlepszy biszkopt do tortu. Jest bardzo prosty i nie ma opcji, że się nie uda. 

Przepis na biszkopt do tortu:

Składniki:

  • 5 większych jajek
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • ok. 20 g mąki ziemniaczanej (2 płaskie łyżki)
  • odrobina soli do ubicia białek
  • odrobina masła i trochę mąki do wysmarowania tortownicy

Dodatkowo tortownica o średnicy 22 cm.

Biszkopt do tortu - sposób wykonania:

  1. Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić przed wykonaniem biszkoptu, to wyjęcie jajek z lodówki. Żeby biszkopt się udał, jajka muszą mieć temperaturę pokojową. 
  2. Przygotuj dwie miski. Obie koniecznie muszą być czyste i suche. Do jednej z nich wbij białka. Wbijaj je bardzo ostrożnie, by nie dostała się nawet odrobina żółtka. Żółtka natomiast przełóż do drugiego naczynia. Następnie do miski z białkami dodaj szczyptę soli i na średniej mocy miksera ubij je na sztywną pianę.
  3. Kiedy białka będą sztywne i puszyste, dodawaj stopniowo drobny cukier, najlepiej łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Całość ubijaj nie mniej niż 10 minut, aż masa będzie błyszcząca i zdecydowanie zwiększy swoją objętość a po odwróceniu miski, grzecznie pozostanie na swoim miejscu.
  4. Do ubitych białek dodawaj teraz żółtko po żółtku, miksując na delikatnych obrotach, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Nie należy przeciągać czasu miksowania.
  5. Teraz czas na dodanie mąki pszennej i ziemniaczanej. Obie dokładnie przesiej je do masy i połącz za pomocą szpatułki lub trzepaczki. Polecam robić to ręcznie, rezygnując z miksera.
  6. Kiedy składniki na ciasto biszkoptowe już się połączyły, przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż ja papierem do pieczenia i posmaruj odrobiną masła i oprósz lekko mąką, by biszkopt nie przywarł podczas pieczenia. Przelej ciasto na biszkopt do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut lub "do suchego patyczka". Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i rzuć nim z małej wysokości na stół, by biszkopt był równy i nie opadał. 
  7. Biszkopt na tort pozostaw do ostygnięcia, następnie długim nożem podziel go na równe blaty i przełóż ulubionymi kremami.

Ten przepis na biszkopt na tort będzie podstawą wielu domowych wypieków. Jego przygotowanie, jak widzisz, jest proste i na pewno wywoła uśmiech na niejednej twarzy, a przecież nie ma nic lepszego niż słodki domowy tort zrobiony z miłością i uśmiechem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.