Więcej sprawdzonych sposobów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Nie ma chyba nic pyszniejszego niż słodki, domowy tort z mnóstwem kremu i puszystym biszkoptem. Dziś mamy dla was prosty przepis na najlepszy biszkopt do tortu. Jest bardzo prosty i nie ma opcji, że się nie uda.
Przepis na biszkopt do tortu:
Składniki:
- 5 większych jajek
- 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- ok. 20 g mąki ziemniaczanej (2 płaskie łyżki)
- odrobina soli do ubicia białek
- odrobina masła i trochę mąki do wysmarowania tortownicy
Dodatkowo tortownica o średnicy 22 cm.
Biszkopt do tortu - sposób wykonania:
- Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić przed wykonaniem biszkoptu, to wyjęcie jajek z lodówki. Żeby biszkopt się udał, jajka muszą mieć temperaturę pokojową.
- Przygotuj dwie miski. Obie koniecznie muszą być czyste i suche. Do jednej z nich wbij białka. Wbijaj je bardzo ostrożnie, by nie dostała się nawet odrobina żółtka. Żółtka natomiast przełóż do drugiego naczynia. Następnie do miski z białkami dodaj szczyptę soli i na średniej mocy miksera ubij je na sztywną pianę.
- Kiedy białka będą sztywne i puszyste, dodawaj stopniowo drobny cukier, najlepiej łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Całość ubijaj nie mniej niż 10 minut, aż masa będzie błyszcząca i zdecydowanie zwiększy swoją objętość a po odwróceniu miski, grzecznie pozostanie na swoim miejscu.
- Do ubitych białek dodawaj teraz żółtko po żółtku, miksując na delikatnych obrotach, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Nie należy przeciągać czasu miksowania.
- Teraz czas na dodanie mąki pszennej i ziemniaczanej. Obie dokładnie przesiej je do masy i połącz za pomocą szpatułki lub trzepaczki. Polecam robić to ręcznie, rezygnując z miksera.
- Kiedy składniki na ciasto biszkoptowe już się połączyły, przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż ja papierem do pieczenia i posmaruj odrobiną masła i oprósz lekko mąką, by biszkopt nie przywarł podczas pieczenia. Przelej ciasto na biszkopt do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut lub "do suchego patyczka". Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i rzuć nim z małej wysokości na stół, by biszkopt był równy i nie opadał.
- Biszkopt na tort pozostaw do ostygnięcia, następnie długim nożem podziel go na równe blaty i przełóż ulubionymi kremami.
Ten przepis na biszkopt na tort będzie podstawą wielu domowych wypieków. Jego przygotowanie, jak widzisz, jest proste i na pewno wywoła uśmiech na niejednej twarzy, a przecież nie ma nic lepszego niż słodki domowy tort zrobiony z miłością i uśmiechem. Smacznego!