Jak zrobić pyszne kotlety schabowe? Stary przepis gospodyń domowych z lat 60.

Kotlety schabowe to polska klasyka. W roli dania obiadowego sprawdzają się doskonale. Można się nimi nasycić, nie są trudne do zrobienia i przyjdą z pomocą, gdy już zabraknie nam pomysłów na to, co zjeść. Spróbujcie je zrobić z przepisu ze starej książki kucharskiej.

Więcej przepisów na pyszne obiady znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Jedna z naszych redaktorek trafiła w domu na książkę "Kuchnia Polska" z 1966 roku Państwowego Wydawnictwa Ekonomicznego. Jest w niej mnóstwo przepisów na pyszne, dobrze nam znane potrawy. Jedną z nich jest receptura, według której przygotowuje się kotlety schabowe w panierce. Może następnym razem wypróbujecie ten przepis?

Zobacz wideo

Kotlety schabowe z kostką smażone (panierowane) - przepis

Składniki:

  • 650 g kotletów schabowych z kością
  • 80 g tłuszczu
  • sól

Do panierowania:

  • 30 g mąki
  • 80 gramów bułki tartej
  • jajko

Sposób przygotowania:

Schab opłukujemy pod wodą i osuszamy. Odrąbujemy kość kręgosłupa, ale pozostawiamy przy polędwicy kości żebrowe o długości do 4 cm. Usuwamy tłuszcz (jeśli takowy jest). Kotlety odcinamy równolegle do żeber, aby każdy trzymał się kostki. Usuwamy błonki z każdej kości. Kotlety nacinamy w kilku miejscach.

Mięso rozbijamy tłuczkiem i nadajemy mu kształt owalu. Solimy i panierujemy w mieszance mąki, rozbełtanego jajka i bułki tartej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, dosmażamy na brzegach. Po usmażeniu można polać je tłuszczem, który pozostał na patelni. 

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" z 1966 roku.

Leśnicy z Radomia kuszą kaniami a la schabowy. 'Co zrobić jak człowiek pazerny?'Leśnicy z Radomia kuszą kaniami a la schabowy. "Co zrobić, jak człowiek pazerny?"

Kotlety schabowe. Co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od mięsa?

Najczęściej powodem tego jest nadmierna wilgoć. Panierka łatwo chłonie wodę zarówno z mięsa, jak i z jajek lub maślanki, w której obtaczamy mięso. Na szczęście łatwo tego uniknąć!

Kotlety trzeba panierować bezpośrednio przed usmażeniem. Należy pamiętać także, by dobrze rozgrzać tłuszcz przed smażeniem kotletów. Uwaga, włożenie każdego kolejnego kawałka mięsa obniża temperaturę! Kotlety warto też smażyć w dość dużej ilości oleju czy smalcu.

SchabowyDlaczego panierka odkleja się od kotleta? Wyjaśniamy, jak tego uniknąć

Aby panierka nie odpadała, warto również zwrócić uwagę na produkty, których używamy. Jajka najlepiej roztrzepać z odrobiną soli i dodać do nich łyżeczkę oleju. Dobrym sposobem jest także wymieszanie mąki pszennej z mąką ziemniaczaną (w stosunku 1:1) do pierwszego obtoczenia mięsa.

Więcej o: