Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej
Dania jednogarnkowe są idealne dla wszystkich, którzy lubią syto zjeść, a nie przepadają za zmywaniem. Przygotowaliśmy dzisiaj pięć przepisów na pyszne potrawy do zrobienia w jednym garnku. Wszystkie są proste i na pewno wam posmakują. Sprawdźcie, jak je zrobić.
Składniki:
Boczek kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w plastry. Wrzucamy je do garnka o grubszym dnie, a gdy wytopi się tłuszcz, dorzucamy posiekaną drobno cebulę oraz rozdrobniony czosnek, a także liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy przez kilka minut, a potem dodajemy fasolkę z puszki (odcedzoną z zalewy). Wszystko zalewamy przecierem pomidorowym. Danie dokładnie mieszamy i dusimy przez 10-15 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
Składniki:
Marchewki i bataty obieramy i kroimy w kostkę. Na dno dużego garnka wlewamy olej. Dodajemy rozdrobniony czosnek oraz imbir starty na tarce, przesmażamy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym. Wrzucamy marchewkę, bataty, a także fasolkę szparagową oraz cieciorkę odsączoną z zalewy. Wszystko mieszamy. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy kumin, kurkumę i cynamon. Gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Składniki:
Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę oraz mięso mielone. Następnie dodajemy paprykę, kukurydzę i fasolę. Wszystko zalewamy przecierem pomidorowym i mieszamy. Dodajemy paprykę mieloną słodką, ostrą i wędzoną i dusimy przez 10-15 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane chilli con carne będzie doskonałe do ugotowanego wcześniej ryżu, ale można je zjeść także z gotowymi plackami tortilla, nabierając ich kawałkami sos niczym sztućcami.
Składniki:
Pieczarki, cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy olej, przesmażamy na nim cebulę, a potem dodajemy rozdrobniony czosnek, cukinię oraz pieczarki. Mieszamy i wsypujemy surową kaszę gryczaną. Do dania wlewamy wodę (można też wykorzystać bulion lub rosół) porcjami, gdy każda kolejna się wchłonie. Doprawiamy tymiankiem, oregano, solą i pieprzem do smaku. Gdy kasza zmięknie, zdejmujemy z gazu, dodajemy starty parmezan oraz śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Składniki:
Kiełbasę kroimy w plasterki, paprykę, cebulę i ziemniaki w kostkę, a kapustę szatkujemy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy kiełbasę oraz cebulę. Dorzucamy ziemniaki i paprykę, wszystko mieszamy i w razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i gotujemy, aż warzywa zmiękną.