Co ugotować na obiad w jednym garnku? Pięć pomysłów na szybkie dania

Należycie do osób, które nie lubią skomplikowanych dań i zamieszania w kuchni? Postawcie na dania jednogarnkowe. Mamy dziś dla was pięć propozycji na pyszne potrawy, które przyrządzicie w jednym garnku, a wszyscy się najedzą.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej

Dania jednogarnkowe są idealne dla wszystkich, którzy lubią syto zjeść, a nie przepadają za zmywaniem. Przygotowaliśmy dzisiaj pięć przepisów na pyszne potrawy do zrobienia w jednym garnku. Wszystkie są proste i na pewno wam posmakują. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Zobacz wideo

Dania jednogarnkowe: fasolka po bretońsku - przepis

Składniki:

  • 2 puszki fasoli białej (ok. 800 g),
  • 200 g kiełbasy,
  • 150 g boczku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

Boczek kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w plastry. Wrzucamy je do garnka o grubszym dnie, a gdy wytopi się tłuszcz, dorzucamy posiekaną drobno cebulę oraz rozdrobniony czosnek, a także liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy przez kilka minut, a potem dodajemy fasolkę z puszki (odcedzoną z zalewy). Wszystko zalewamy przecierem pomidorowym. Danie dokładnie mieszamy i dusimy przez 10-15 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.

Dania jednogarnkowe: wegetariańskie curry

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 spory batat,
  • 400 g cieciorki konserwowej,
  • 200 g fasolki szparagowej (poza sezonem może być mrożona),
  • 150 ml przecieru pomidorowego,
  • 200 ml mleczka kokosowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cm kawałek imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka kuminu,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

Jak zrobić wegetariańskie curry?

Marchewki i bataty obieramy i kroimy w kostkę. Na dno dużego garnka wlewamy olej. Dodajemy rozdrobniony czosnek oraz imbir starty na tarce, przesmażamy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym. Wrzucamy marchewkę, bataty, a także fasolkę szparagową oraz cieciorkę odsączoną z zalewy. Wszystko mieszamy. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy kumin, kurkumę i cynamon. Gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Danie jednogarnkowe: chilli con carne

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka kukurydzy,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżeczki mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

Jak zrobić chilli con carne?

Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę oraz mięso mielone. Następnie dodajemy paprykę, kukurydzę i fasolę. Wszystko zalewamy przecierem pomidorowym i mieszamy. Dodajemy paprykę mieloną słodką, ostrą i wędzoną i dusimy przez 10-15 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane chilli con carne będzie doskonałe do ugotowanego wcześniej ryżu, ale można je zjeść także z gotowymi plackami tortilla, nabierając ich kawałkami sos niczym sztućcami.

Dania jednogarnkowe: kaszotto z pieczarkami

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 300 g pieczarek,
  • 250 g cukinii,
  • 100 g twardego sera typu parmezan,
  • 2 łyżki śmietanki 30%,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • woda

Jak zrobić kaszotto z pieczarkami?

Pieczarki, cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy olej, przesmażamy na nim cebulę, a potem dodajemy rozdrobniony czosnek, cukinię oraz pieczarki. Mieszamy i wsypujemy surową kaszę gryczaną. Do dania wlewamy wodę (można też wykorzystać bulion lub rosół) porcjami, gdy każda kolejna się wchłonie. Doprawiamy tymiankiem, oregano, solą i pieprzem do smaku. Gdy kasza zmięknie, zdejmujemy z gazu, dodajemy starty parmezan oraz śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy.

Danie jednogarnkowe: chłopski garnek

Składniki:

  • 400 g kiełbasy,
  • 1/4 główki kapusty,
  • 8 ziemniaków,
  • 2 papryki,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

Jak zrobić chłopski garnek?

Kiełbasę kroimy w plasterki, paprykę, cebulę i ziemniaki w kostkę, a kapustę szatkujemy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy kiełbasę oraz cebulę. Dorzucamy ziemniaki i paprykę, wszystko mieszamy i w razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i gotujemy, aż warzywa zmiękną.

Więcej o:
Copyright © Agora SA