Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej
Kurczak ląduje bardzo często na naszych stołach. Delikatne mięso można przyrządzić na wiele smacznych sposobów. My wybraliśmy dla was pięć przepisów, które zawsze się sprawdzają. Sprawdźcie nasze propozycje.
Składniki:
Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą i odstawiamy do zamarynowania na pół godziny. Podsmażamy mięso na odrobinie oleju przez kilka minut, aż ładnie się zrumieni.
Z jogurtu, majonezu i rozdrobnionych ząbków czosnku przygotowujemy sos. Na każdej tortilli rozsmarowujemy po dwie łyżki keczupu, wykładamy porcję miksu sałat, kawałki pomidora i plasterki cebulki. Na to kładziemy usmażonego kurczaka. Wszystko skrapiamy sosem czosnkowym. Tortille zwijamy (zaginamy od góry i od dołu, a potem rolujemy) i zapiekamy na suchej patelni lub w opiekaczu.
Składniki:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na odrobinie oleju aż do zrumienienia. Następnie dodajemy rozmrożony szpinak, rozdrobniony czosnek i wlewamy jogurt lub śmietanę. Całość dusimy przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ugotowanym makaronem, każdą porcję posypujemy tartym serem żółtym.
Składniki:
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wsypujemy do niego ryż. Wodę mieszamy z przecierem pomidorowym, solą i pieprzem. Podlewamy ryż. Paprykę słodką, wędzoną i ostrą oraz czosnek mieszamy w miseczce. Każdą pałkę z kurczaka obtaczamy w mieszance przypraw i układamy w naczyniu na ryżu. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po godzinie zdejmujemy pokrywkę, sprawdzamy ryż i pieczemy dalej (do pół godziny), aż skórka kurczaka ładnie się zrumieni.
Składniki:
Każdą pierś z kurczaka dzielimy na dwa filety, rozbijamy je lekko tłuczkiem. Oprószamy czosnkiem i słodką papryką z obu stron. Mozzarellę kroimy w kostkę, a pomidorki w paski. Na każdym kawałku mięsa układamy po kilka kawałków sera i pomidorków. Dodajemy też liście świeżej bazylii. Mięso zwijamy w roladki, zabezpieczamy wykałaczką. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wkładamy roladki i zapiekamy je przez 20-25 minut w temperaturze 180 st. C. Podajemy z ryżem lub z ziemniakami.
Składniki:
Kurczaka, paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, pieczarki, paprykę i mięso, smażymy przez kilka minut. Dodajemy także rozdrobniony czosnek. Następnie wsypujemy kaszę, mieszamy i zaczynamy podlewać wodą. Podlewamy, aż kasza całkowicie ją wchłonie. Wtedy zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10-15 minut, aż pęczak będzie miękki. Na koniec dodajemy tarty parmezan oraz śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.