Pięć dań z kurczakiem. Przepisy, które zawsze się udają

Macie ochotę na kurczaka na obiad? Mamy pięć przepisów na pyszne dania, do których należy użyć właśnie tego mięsa. Sprawdźcie, jakie potrawy z kurczakiem przygotować.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej

Kurczak ląduje bardzo często na naszych stołach. Delikatne mięso można przyrządzić na wiele smacznych sposobów. My wybraliśmy dla was pięć przepisów, które zawsze się sprawdzają. Sprawdźcie nasze propozycje.

Zobacz wideo

Tortille z kurczakiem - przepis

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 4 placki tortilla,
  • miks sałat,
  • 2 pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 8 łyżek keczupu,
  • olej roślinny,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić tortille z kurczakiem?

Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą i odstawiamy do zamarynowania na pół godziny. Podsmażamy mięso na odrobinie oleju przez kilka minut, aż ładnie się zrumieni.

Z jogurtu, majonezu i rozdrobnionych ząbków czosnku przygotowujemy sos. Na każdej tortilli rozsmarowujemy po dwie łyżki keczupu, wykładamy porcję miksu sałat, kawałki pomidora i plasterki cebulki. Na to kładziemy usmażonego kurczaka. Wszystko skrapiamy sosem czosnkowym. Tortille zwijamy (zaginamy od góry i od dołu, a potem rolujemy) i zapiekamy na suchej patelni lub w opiekaczu.

Makaron z kurczakiem i szpinakiem - przepis

Składniki:

  • 500 g ugotowanego makaronu np. penne lub świderków,
  • 400 g piersi kurczaka,
  • 450 g szpinaku rozdrobnionego,
  • 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • tarty ser żółty do posypania

Jak zrobić makaron z kurczakiem i szpinakiem?

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na odrobinie oleju aż do zrumienienia. Następnie dodajemy rozmrożony szpinak, rozdrobniony czosnek i wlewamy jogurt lub śmietanę. Całość dusimy przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ugotowanym makaronem, każdą porcję posypujemy tartym serem żółtym.

Pałki z kurczaka pieczone na ryżu - przepis

Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka,
  • 200 g ryżu,
  • 2 łyżki papryki słodkiej,
  • 1 łyżka papryki wędzonej,
  • 1/2 łyżki papryki ostrej,
  • 2 łyżki czosnku granulowanego,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 500 ml wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina oleju

Jak zrobić pałki z kurczaka na ryżu?

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wsypujemy do niego ryż. Wodę mieszamy z przecierem pomidorowym, solą i pieprzem. Podlewamy ryż. Paprykę słodką, wędzoną i ostrą oraz czosnek mieszamy w miseczce. Każdą pałkę z kurczaka obtaczamy w mieszance przypraw i układamy w naczyniu na ryżu. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po godzinie zdejmujemy pokrywkę, sprawdzamy ryż i pieczemy dalej (do pół godziny), aż skórka kurczaka ładnie się zrumieni.

Roladki z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą - przepis

Składniki:

  • dwie podwójne piersi z kurczaka,
  • 250 g sera mozzarella,
  • 12 pomidorków suszonych,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny,
  • kilka listków bazylii

Jak zrobić roladki z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą?

Każdą pierś z kurczaka dzielimy na dwa filety, rozbijamy je lekko tłuczkiem. Oprószamy czosnkiem i słodką papryką z obu stron. Mozzarellę kroimy w kostkę, a pomidorki w paski. Na każdym kawałku mięsa układamy po kilka kawałków sera i pomidorków. Dodajemy też liście świeżej bazylii. Mięso zwijamy w roladki, zabezpieczamy wykałaczką. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wkładamy roladki i zapiekamy je przez 20-25 minut w temperaturze 180 st. C. Podajemy z ryżem lub z ziemniakami.

Pęczotto z kurczakiem - przepis

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 200 g kaszy pęczak,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 150 g pieczarek,
  • 4 łyżki śmietanki 30%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 ml bulionu lub wody,
  • 100 g sera typu parmezan,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny

Jak zrobić pęczotto z kurczakiem?

Kurczaka, paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, pieczarki, paprykę i mięso, smażymy przez kilka minut. Dodajemy także rozdrobniony czosnek. Następnie wsypujemy kaszę, mieszamy i zaczynamy podlewać wodą. Podlewamy, aż kasza całkowicie ją wchłonie. Wtedy zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10-15 minut, aż pęczak będzie miękki. Na koniec dodajemy tarty parmezan oraz śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.