Więcej przepisów na karnawał znajdziesz na naszej stronie głównej
Pączki z serka homogenizowanego kładzione łyżką to najprostsza wersja minipączków, jaką możecie przygotować samodzielnie. Są lekkie, puszyste i wprost rozpływają się w ustach. Będą doskonałą przekąską na każdy dzień karnawału - nie tylko na tłusty czwartek. Sprawdźcie, jak zrobić pączki z serka homogenizowanego.
Składniki:
Pamiętajcie także o łyżce stołowej i sitku o drobnych oczkach! Przydadzą się także ręczniki papierowe, by odsączyć minipączki z nadmiaru tłuszczu.
Jajka wbijamy do misy miksera, dosypujemy cukier i ucieramy. Potem porcjami dodajemy serek waniliowy, aż zużyjemy całą przygotowaną ilość. Stopniowo wsypujemy także mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy także spirytus, który wyparuje podczas smażenia, ale dzięki niemu pączki z serka homogenizowanego nie wchłoną tak dużej ilości tłuszczu.
W sporym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Zanim wrzucimy pierwsze pączki, powinniśmy sprawdzić jego temperaturę. Jeżeli mamy termometr kuchenny, użyjmy go - temperatura ma wynosić ok. 180 st. C. Jeśli nie dysponujemy takim sprzętem, ukrójmy kawałek surowego ziemniaka i usmażmy pojedynczą frytkę. Gdy wrzucimy ją na olej, powinna po kilku chwilach stać się rumiana. Frytka długo tonie w tłuszczu i prawie się nie smaży? Oznacza to, że temperatura jest za niska. Gdy zaś pali się od razu na brązowo, to znaczy, że tłuszcz jest za gorący.
Pączki z serka homogenizowanego kładziemy łyżką, czyli nabieramy porcje ciasta łyżką stołową i wrzucamy je na rozgrzany olej. Smażymy je po obu stronach przez kilka minut, aż staną się rumiane. Po usmażeniu wyjmujemy pączki na rozłożone kawałki papierowego ręcznika. Po wystudzeniu obsypujemy je obficie cukrem pudrem.