Zupa krupnik, czyli coś, co wszyscy kochamy. Trik z cebulą pogłębi jej smak

Zupa krupnik kojarzy nam się z chwilami dzieciństwa, kiedy robiły ją nasze mamy, gdy coś nam dolegało. Do dziś krupnik jest jedną z ulubionych zup i często serwowana jest w restauracjach. Co zrobić, by zupa krupnik miała głębszy smak? Dodatek podsmażonej cebuli zapewni jej nowy wymiar.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Nie ma nic pyszniejszego niż domowy, gorący krupnik po ciężkim dniu pracy. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na tę popularną zupę, jednak wzbogacony o dodatek odrobiny boczku oraz podsmażonej cebulki. Ten dodatek sprawi, że krupnik będzie miał głębszy i bardziej mięsny smak a tobie doda więcej energii. 

Zupa krupnik - przepis:

Składniki:

  • ok. 400 g żeberek wieprzowych
  • ok. 150 g wędzonego boczku
  • ok. pół szklanki kaszy jęczmiennej (perłowej lub pęczak)
  • 2 marchewki
  • kilka suszonych grzybków
  • 1 pietruszka
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • ok. 2 l wody lub lekkiego bulionu

Zupa krupnik - sposób wykonania:

  1. Pyszny, domowy krupnik zacznij od przygotowania mięsnego wywaru. Nasz przepis na krupnik będzie nieco intensywniejszy niż tradycyjny, dlatego użyjemy mięsa wieprzowego. Oczywiście, jeśli lubisz delikatniejsze zupy, zamień żeberka na mięso kurczaka. Żeberka podziel na mniejsze części i opłucz je pod zimną wodą. Przełóż mięso do garnka, zalej je wodą. Mięso zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie dodaj kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego, oraz szczyptę soli. Gotuj wywar na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Podobnie marchewkę oraz pietruszkę. Warzywa i grzybki suszone dodaj do zupy i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj ulubioną kaszę jęczmienną i gotuj całość na wolnym ogniu.
  3. Boczek pokrój w kostkę i na zimnej patelni wytop z niego tłuszcz. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulkę i całość podsmażaj, aż boczek i cebula się zarumienią. Następnie zawartość patelni dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj, gdy kasza będzie miękka.

Taki krupnik to potężny zastrzyk energii, idealnie się sprawdzi na zimowy obiad. Podawaj go z posiekaną natką pietruszki i kromką świeżego pieczywa, ten smak z pewnością zostanie z tobą na długo.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA