Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Ciasto 3 bit inspirowane popularnym batonikiem to nic innego, jak warstwy herbatników przekładane masą budyniową, kajmakiem i bitą śmietaną. Jest bajecznie proste do przygotowania, dlatego na jego przyrządzenie mogą zdecydować się także osoby bez cukierniczego doświadczenia.
1. Do małego garnka wlej 1,5 szklanki mleka i dwie łyżki cukru,
2. W połowie szklanki mleka wymieszaj dokładnie proszki budyniowe,
3. Do wrzącego mleka z cukrem wlej budyniową mieszaninę energicznie mieszając. Zmniejsz moc palnika,
4. Budyń powinien ponownie się zagotować i zgęstnieć. Odstaw przykryty folią aluminiową, aż naturalnie się ostudzi (nie wkładaj go do lodówki),
5. Masło w temperaturze pokojowej przełóż do dużej miski. Ubij je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste. Następnie bardzo powoli, łyżkami, dokładaj ostudzoną masę budyniową. Po każdej łyżce miksuj masę do całkowitego połączenia składników, ale zwróć uwagę na to, by nie ubijać ich zbyt długo. Istnieje bowiem ryzyko, że masa się zwarzy,
6. Dno prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spód wyłożyć 1/3 herbatników,
7. Na pierwszą warstwę ciastek wyłożyć masę kajmakową. Rozsmarować łyżką a następnie przykryć drugą warstwą herbatników,
8. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki i przykryć ostatnią warstwą ciastek,
9. W dużej misce ubić schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy,
10. Śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą ciemną czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.