Ciasto 3 bit bez pieczenia. Smakuje dokładnie jak batonik

Ciasta bez pieczenia biją w ostatnim czasie rekordy popularności. Powodów jest wiele. Przede wszystkim są szybkie w przygotowaniu, a smakiem nie ustępują tradycyjnym wypiekom. Podpowiadamy, jak zrobić wyśmienite ciasto 3 bit. Pamiętaj, że powinno się je przyrządzić około 2-3 godziny przed podaniem.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto 3 bit inspirowane popularnym batonikiem to nic innego, jak warstwy herbatników przekładane masą budyniową, kajmakiem i bitą śmietaną. Jest bajecznie proste do przygotowania, dlatego na jego przyrządzenie mogą zdecydować się także osoby bez cukierniczego doświadczenia. 

Bułki. Zdjęcie ilustracyjneKryzysowe bułki na maślance. Wystarczy kilka składników

Ciasto 3 bit. Tego będziesz potrzebować

  • duże opakowanie herbatników (500 g),
  • puszka masy kajmakowej,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • pół litra mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • kostka miękkiego masła,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki,
  • 2 opakowania śmietan-fixu,
  • 1 cukier waniliowy.

Pączki na serku homogenizowanymPączki z serka homogenizowanego kładzione łyżką. Pyszny karnawałowy deser

Sposób przygotowania

1. Do małego garnka wlej 1,5 szklanki mleka i dwie łyżki cukru,

2. W połowie szklanki mleka wymieszaj dokładnie proszki budyniowe,

3. Do wrzącego mleka z cukrem wlej budyniową mieszaninę energicznie mieszając. Zmniejsz moc palnika,

4. Budyń powinien ponownie się zagotować i zgęstnieć. Odstaw przykryty folią aluminiową, aż naturalnie się ostudzi (nie wkładaj go do lodówki),

5. Masło w temperaturze pokojowej przełóż do dużej miski. Ubij je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste. Następnie bardzo powoli, łyżkami, dokładaj ostudzoną masę budyniową. Po każdej łyżce miksuj masę do całkowitego połączenia składników, ale zwróć uwagę na to, by nie ubijać ich zbyt długo. Istnieje bowiem ryzyko, że masa się zwarzy,

6. Dno prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spód wyłożyć 1/3 herbatników,

7. Na pierwszą warstwę ciastek wyłożyć masę kajmakową. Rozsmarować łyżką a następnie przykryć drugą warstwą herbatników,

8. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki i przykryć ostatnią warstwą ciastek,

9. W dużej misce ubić schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy,

10. Śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą ciemną czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Więcej o: