Tłusty czwartek 2022 - kiedy wypada? Prosty przepis na pączki serowe, z którym poradzi sobie każdy

Nadchodzący tłusty czwartek 2022 to doskonała okazja, by wypróbować przepis na pyszne pączki serowe. Podpowiadamy, jak przygotować taką słodką przekąskę. Z tym prostym przepisem poradzą sobie nawet osoby bez zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Więcej ciekawych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Zobacz wideo Po czym poznać najlepsze pączki?

Tłusty czwartek 2022 - kiedy wypada?

W tym roku tłusty czwartek wypada 24 lutego. Z kolei w ubiegłym roku był to 11 lutego. Z czego wynikają te rozbieżności? Data tradycji jest uzależniona od świąt wielkanocnych, które są ruchome. Tłusty czwartek obchodzimy dokładnie 52 dni przed Wielkanocą. Dlatego też może on wypaść między 29 stycznia, a 4 marca. Warto wspomnieć, że początków tej tradycji doszukuje się już w czasach starożytnych. Wtedy to koniec zimy celebrowano spożywaniem tłustych potraw. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku "tłusty dzień". 

Prosty przepis na pączki serowe

Tłusty czwartek to doskonała okazja, by przygotować coś słodkiego i zjeść to bez wyrzutów sumienia.  Pączki serowe to idealna opcja dla zabieganych. Oto prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy. Potrzebne składniki to:

  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru (można pominąć, jeśli wolisz mniej słodkie wypieki)
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek wódki lub spirytusu (by pączki nie wchłaniały tłuszczu - można pominąć)

Uwaga! Takie ilości składników pozwalają na przygotowanie 35 minipączków lub kilkunastu standardowych.

Pączki serowe - sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy olej, mąkę łączymy z proszkiem i przesianym cukrem pudrem. Serek roztrzepujemy z jajkami. Dodajemy suche składniki oraz alkohol i dokładnie mieszamy ciasto. Następnie:

  • Porcje ciasta (dowolnych rozmiarów) nakładamy na rozgrzany tłuszcz;
  • na średnim ogniu smażymy pączki (aż będą złociste);
  • po wyjęciu z garnka kładziemy pączki na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Po ostudzeniu możemy je nadziewać dżemem (za pomocą szprycy z ostro zakończoną tylką) albo po prostu posypujemy cukrem pudrem.

Może cię także zainteresować:

Zupa ogórkowaZupa ogórkowa - przepis babci. Trik z masłem sprawi, że będzie najlepsza na świecie

Więcej o: