Zupa ziemniaczana, czyli przepis na szybki i pożywny obiad. Najlepsza wyjdzie na boczku

Zupa ziemniaczana to chyba najłatwiejsza w wykonaniu zupa, jaka istnieje. Podstawą jej smaku są oczywiście ziemniaki, nie wolno jednak zapominać o boczku i majeranku. Wtedy twoja zupa ziemniaczana wyjdzie najlepsza na świecie.

Więcej pomysłów na sycące zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa ziemniaczana, wydawałoby się takie zwyczajne danie, a może smakować jak w najlepszej restauracji. Nasz przepis na zupę ziemniaczaną jest naprawdę łatwy, a dodatek boczku i majeranku nada jej wyjątkowego smaku. 

Curry wegetariańskieCo ugotować na obiad w jednym garnku? Pięć pomysłów na szybkie dania

Zupa ziemniaczana - przepis:

Potrzebne składniki:

  • ok. 250 g wędzonego boczku
  • 6 ziemniaków
  • włoszczyzna: 1 większa marchewka, 1 pietruszka, 1 mniejszy seler, 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietanka 30 proc
  • masło
  • lekki bulion warzywny (może być także rosół)
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • odrobina startego sera do podania

Zupa ziemniaczana - sposób wykonania:

  1. Zacznij od obrania i pokrojenia warzyw. Powinny być pokrojone w kostkę (cebulę posiekaj w drobniejszą kostkę). Boczek także pokrój w kostkę a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na dno garnka włóż posiekany boczek i wytop z niego tłuszcz. Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek i całość podsmażaj 5 minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj łyżkę masła i włóż do garnka pokrojone warzywa. Podsmażaj kolejne 5 minut i zalej całość bulionem. Gotuj do miękkości warzyw.
  3. Na suchą patelnię wsyp płaską łyżkę majeranku i chwilkę go przesmaż, by uwolnił maksimum swojego aromatu. Następnie dodaj do zupy i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj kolejne 5 minut, następnie dopraw swoją zupę zahartowaną śmietanką. Przed podaniem posyp odrobiną startego sera.

Pączki na serku homogenizowanymPączki z serka homogenizowanego kładzione łyżką. Pyszny karnawałowy deser

Kilka prostych kroków i przepyszna zupa gotowa. Możesz ją podać także w formie zupy krem - pod koniec gotowania wystarczy zmiksować zupę i podawać z ziołowymi grzankami. Obie propozycje są kuszące, czyż nie?

Zobacz wideo
Więcej o: