Przepis na babeczki. To najprostszy deser na świecie. Uda się każdemu

Babeczki to świetny wybór dla osób, które nie chcą wkładać w przygotowanie deseru zbyt wiele wysiłku. To też dobre rozwiązanie dla tych, którzy mają mało czasu. Wreszcie z babeczkami poradzą sobie również początkujący, którzy nie mają jeszcze doświadczenia w kuchni. Przepis na babeczki jest bowiem dziecinnie prosty. Przekonajcie się sami.

Więcej przepisów na desery znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Babeczki można zrobić na milion różnych sposobów. Na słodko i na słono. Czekoladowe, cytrynowe, orzechowe, bananowe, marchewkowe, z owocami, z kremem lub bez, z budyniem, z wanilią, ze szpinakiem, cukiniowe, z farszem mięsnym. I tak dalej, i tak dalej... Ogranicza was tylko wyobraźnia. My dziś podrzucamy wam dwa przepisy na babeczki na słodko: czekoladowe i cytrynowe.

Zobacz wideo Zielone słodkie babeczki. Ich sekretem jest szpinak

Przepis na babeczki czekoladowe

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • łyżka prawdziwego kakao
  • szklanka mleka

Do dekoracji:

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia i kakao. W drugiej misce ubij dokładnie jajka z cukrem, wymieszaj z mlekiem w temperaturze pokojowej i olejem. Połącz składniki suche z mokrymi, wymieszaj. Posiekaj czekoladę na drobne kawałki, dodaj do przygotowanej masy i dokładnie wymieszaj wszystko razem. Przelej ciasto do papilotek lub silikonowych foremek (trochę mniej niż do 3/4 wysokości) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20-25 minut. 

Po upieczeniu wystudź babeczki i udekoruj je polewą czekoladową i wybranymi przez siebie owocami. Babeczki można też posypać ozdobami do deserów lub zetrzeć na wierzch czekoladę.

Przepis na babeczki cytrynowe z kremem

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml soku z cytryny

Składniki na krem:

  • mniejsze opakowanie mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Miękkie masło i cukier ubijamy na puszystą masę. Miksujemy i dodajemy po kolei jajka. Następnie dolewamy sok z cytryny i wciąż miksujemy. Wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia i miksujemy przez chwilę na niższych obrotach. Ciasto przekładamy do foremek (podobnie jak w tamtym przepisie do trochę mniej niż 3/4 wysokości). Pieczemy w 175 stopniach przez około 20-25 minut.

W tym czasie robimy krem. Ubijamy razem mascarpone, śmietankę i cukier puder, aż masa będzie zwarta. Dolewamy powoli sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksujemy na niższych obrotach. Wkładamy krem do lodówki. Gdy babeczki ostygną, dekorujemy je. Krem można udekorować posypką lub kawałkiem owocu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.