Tłusty czwartek 2022. Przepis na rogaliki drożdżowe. Jeden składnik sprawi, że będą wyjątkowe

Puszyste rogaliki drożdżowe to doskonała przekąska do porannej kawy, ale też dobra alternatywa dla pączków w tłusty czwartek. Są banalnie łatwe w przygotowaniu, a ich nadzienie możemy dowolnie wymieniać, w zależności od tego, na co mamy ochotę. Dodatkowo, dzięki wzbogaceniu przepisu o cukier z prawdziwą wanilią, wyjdą jak z najlepszej cukierni. Podpowiadamy, jak je zrobić.

Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek. Choć zazwyczaj dzień ten kojarzy się z pączkami i faworkami, nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy zdecydowali się na mniej kaloryczne, choć równie pyszne przekąski. W naszym przepisie użyliśmy owocowej marmolady, ale doskonale sprawdzą się też dżemy, powidła, czekolada lub nadzienie serowe.

Drożdżówka babci Joanny PrzetakiewiczPrzepis babci na drożdżówkę. Joanna Przetakiewicz podzieliła się recepturą

Rogaliki drożdżowe. Składniki

  • opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych,
  • pół kilograma mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • szklanka mleka,
  • 80 g masła,
  • 3 żółtka jajek,
  • szczypta soli
  • 300 g marmolady
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią.

Bułki. Zdjęcie ilustracyjneKryzysowe bułki na maślance. Wystarczy kilka składników

Sposób przygotowania

1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. W wysokim naczyniu mieszamy drożdże, 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Kiedy składniki dokładnie się połączą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min,

2. W pozostałym w szklance ciepłym mleku rozpuścić masło,

3. Do dużej mąki przesiać mąkę. Dodać sól, pozostały cukier, cukier z wanilią i zaczyn drożdżowy. Wymieszać, a następnie dorzucić żółtka jaj i przestudzoną mieszankę masła i mleka. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli zbyt mocno lepi się do rąk - dodaj mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 40 min do wyrośnięcia,

4. Na oprószony mąką blat lub stolnicę wyjmij ciasto i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Podziel na trzy lub cztery części. Każdą z nich rozwałkuj na placek, który pokroisz na 8 trójkątów,

5. U podstawy trójkąta kładź po łyżce nadzienia. Zawijaj od podstawy w stronę spiczastego czubka,

6. Wyłóż blachę do pieczenia papierem. Możesz oprószyć mąką. Wykładaj rogaliki na blaszkę. Wierzch możesz posmarować roztrzepanym żółtkiem,

7. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Rogaliki piecz na złoto przez około 16-20 minut. Kiedy będą gotowe, możesz posypać je cukrem pudrem. 

Więcej o: