Pyzy ziemniaczane, czyli tradycyjny przepis babci na obiad idealny. Podaj je z tymi dwoma składnikami

Pyzy ziemniaczane to absolutna klasyka staropolskiej kuchni. Te przepyszne ziemniaczane kluchy przygotowywane są z dwóch rodzajów ziemniaków, a najpyszniejsze oczywiście robiły nasze babcie. Przepis na pyzy ziemniaczane jest banalny, a my podpowiadamy, z czym najlepiej będą smakować.

Więcej klasyków kuchni polskiej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pyzy ziemniaczane to pomysł na prosty, ale jakże pyszny obiad. Ich przygotowanie jest bardzo proste i tanie, nie wymaga także dużego nakładu siły a ich smak to kwintesencja babcinej kuchni. Te okrągłe kluchy świetnie smakują solo, polane skwarkami z boczku lub obsypane prażoną cebulką. To także przepyszny dodatek do dań mięsnych, gulaszów oraz sosów warzywnych i grzybowych, tak więc tradycyjny przepis na pyzy ziemniaczane możesz wykorzystać do wielu dań. My dziś mamy dla ciebie propozycję prosto z babcinej kuchni - pyszne pyzy podane ze skwarkami z boczku.

Sałatka WaldorfSałatka Waldorf, czyli przepis na lunch idealny. O tych składnikach nie możesz zapomnieć

Pyzy ziemniaczane - przepis:

Składniki:

  • ok. 1 kg mączystych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • opcjonalnie mała cebulka
  • sól i szczypta pieprzu
  • 200 g boczku wędzonego i 2 średnie cebule do okraszenia

Pyzy ziamniaczane - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie pysznych ziemniaczanych kluchów zacznij od obrania ziemniaków. Następnie obrane ziemniaki podziel na mniej więcej dwie równe części. Jedną z nich ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, drugą część natomiast zetrzyj na tarce o drobnych oczkach tak, jak na placki ziemniaczane.
  2. Przygotuj większą miskę. Ugotowane ziemniaki utłucz na gładkie purée lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków i przełóż je do miski. Dodaj starte na tarce surowe ziemniaki, wbij jajko i dodaj 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Opcjonalnie możesz dodać małą cebulkę startą na tarce o drobnych oczkach, ale nie jest to konieczne.
  3. Całość połącz w gładką, jednolitą masę i formuj w dłoniach kulki o średnicy 4-5 cm. Warto oprószyć dłonie mąką ziemniaczaną, wtedy łatwiej będzie ci formować pyzy.
  4. Przygotuj spory garnek i zagotuj w nim wodę z dodatkiem soli oraz łyżki oleju. Pyzy wrzucaj na wrzątek i gotuj na niewielkim ogniu przez 8-10 minut od wypłynięcia.
  5. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni razem z posiekaną cebulką, aż pięknie się zrumienią. W razie potrzeby dodaj odrobinę masła.
  6. Pyzy podawaj gorące, okraszone skwarkami z boczku i cebuli.

Zupa ogórkowaZupa ogórkowa - przepis babci. Trik z masłem sprawi, że będzie najlepsza na świecie

Tak przygotowane pyzy to obiad niemal idealny. Przygotuj już dziś pyszne pyzy ziemniaczane i zaskocz swoją rodzinę ich tradycyjnym smakiem. Powodzenia w gotowaniu i smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: