Więcej klasyków kuchni polskiej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pyzy ziemniaczane to pomysł na prosty, ale jakże pyszny obiad. Ich przygotowanie jest bardzo proste i tanie, nie wymaga także dużego nakładu siły a ich smak to kwintesencja babcinej kuchni. Te okrągłe kluchy świetnie smakują solo, polane skwarkami z boczku lub obsypane prażoną cebulką. To także przepyszny dodatek do dań mięsnych, gulaszów oraz sosów warzywnych i grzybowych, tak więc tradycyjny przepis na pyzy ziemniaczane możesz wykorzystać do wielu dań. My dziś mamy dla ciebie propozycję prosto z babcinej kuchni - pyszne pyzy podane ze skwarkami z boczku.
Sałatka Waldorf, czyli przepis na lunch idealny. O tych składnikach nie możesz zapomnieć
Pyzy ziemniaczane - przepis:
Składniki:
- ok. 1 kg mączystych ziemniaków
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- opcjonalnie mała cebulka
- sól i szczypta pieprzu
- 200 g boczku wędzonego i 2 średnie cebule do okraszenia
Pyzy ziamniaczane - sposób wykonania:
- Przygotowanie pysznych ziemniaczanych kluchów zacznij od obrania ziemniaków. Następnie obrane ziemniaki podziel na mniej więcej dwie równe części. Jedną z nich ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, drugą część natomiast zetrzyj na tarce o drobnych oczkach tak, jak na placki ziemniaczane.
- Przygotuj większą miskę. Ugotowane ziemniaki utłucz na gładkie purée lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków i przełóż je do miski. Dodaj starte na tarce surowe ziemniaki, wbij jajko i dodaj 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Opcjonalnie możesz dodać małą cebulkę startą na tarce o drobnych oczkach, ale nie jest to konieczne.
- Całość połącz w gładką, jednolitą masę i formuj w dłoniach kulki o średnicy 4-5 cm. Warto oprószyć dłonie mąką ziemniaczaną, wtedy łatwiej będzie ci formować pyzy.
- Przygotuj spory garnek i zagotuj w nim wodę z dodatkiem soli oraz łyżki oleju. Pyzy wrzucaj na wrzątek i gotuj na niewielkim ogniu przez 8-10 minut od wypłynięcia.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni razem z posiekaną cebulką, aż pięknie się zrumienią. W razie potrzeby dodaj odrobinę masła.
- Pyzy podawaj gorące, okraszone skwarkami z boczku i cebuli.
Zupa ogórkowa - przepis babci. Trik z masłem sprawi, że będzie najlepsza na świecie
Tak przygotowane pyzy to obiad niemal idealny. Przygotuj już dziś pyszne pyzy ziemniaczane i zaskocz swoją rodzinę ich tradycyjnym smakiem. Powodzenia w gotowaniu i smacznego!