Pyzy ziemniaczane, czyli tradycyjny przepis babci na obiad idealny. Podaj je z tymi dwoma składnikami
Link został skopiowany
Pyzy ziemniaczane, czyli tradycyjny przepis babci na obiad idealny. Podaj je z tymi dwoma składnikami
REKLAMA
aszu
Pyzy ziemniaczane to absolutna klasyka staropolskiej kuchni. Te przepyszne ziemniaczane kluchy przygotowywane są z dwóch rodzajów ziemniaków, a najpyszniejsze oczywiście robiły nasze babcie. Przepis na pyzy ziemniaczane jest banalny, a my podpowiadamy, z czym najlepiej będą smakować.
Pyzy ziemniaczane to pomysł na prosty, ale jakże pyszny obiad. Ich przygotowanie jest bardzo proste i tanie, nie wymaga także dużego nakładu siły a ich smak to kwintesencja babcinej kuchni. Te okrągłe kluchy świetnie smakują solo, polane skwarkami z boczku lub obsypane prażoną cebulką. To także przepyszny dodatek do dań mięsnych, gulaszów oraz sosów warzywnych i grzybowych, tak więc tradycyjny przepis na pyzy ziemniaczane możesz wykorzystać do wielu dań. My dziś mamy dla ciebie propozycję prosto z babcinej kuchni - pyszne pyzy podane ze skwarkami z boczku.
Pyzy ziemniaczane - przepis:
Składniki:
ok. 1 kg mączystych ziemniaków
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
opcjonalnie mała cebulka
sól i szczypta pieprzu
200 g boczku wędzonego i 2 średnie cebule do okraszenia
Pyzy ziamniaczane - sposób wykonania:
Przygotowanie pysznych ziemniaczanych kluchów zacznij od obrania ziemniaków. Następnie obrane ziemniaki podziel na mniej więcej dwie równe części. Jedną z nich ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, drugą część natomiast zetrzyj na tarce o drobnych oczkach tak, jak na placki ziemniaczane.
Przygotuj większą miskę. Ugotowane ziemniaki utłucz na gładkie purée lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków i przełóż je do miski. Dodaj starte na tarce surowe ziemniaki, wbij jajko i dodaj 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Opcjonalnie możesz dodać małą cebulkę startą na tarce o drobnych oczkach, ale nie jest to konieczne.
Całość połącz w gładką, jednolitą masę i formuj w dłoniach kulki o średnicy 4-5 cm. Warto oprószyć dłonie mąką ziemniaczaną, wtedy łatwiej będzie ci formować pyzy.
Przygotuj spory garnek i zagotuj w nim wodę z dodatkiem soli oraz łyżki oleju. Pyzy wrzucaj na wrzątek i gotuj na niewielkim ogniu przez 8-10 minut od wypłynięcia.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni razem z posiekaną cebulką, aż pięknie się zrumienią. W razie potrzeby dodaj odrobinę masła.
Pyzy podawaj gorące, okraszone skwarkami z boczku i cebuli.
Tak przygotowane pyzy to obiad niemal idealny. Przygotuj już dziś pyszne pyzy ziemniaczane i zaskocz swoją rodzinę ich tradycyjnym smakiem. Powodzenia w gotowaniu i smacznego!