Ciasto francuskie ze szpinakiem - przepis na przekąskę dla zabieganych. Z tym sosem smakują obłędnie

Masz ochotę na smaczną przekąskę, ale twój grafik jest napięty i nie masz dużo czasu na kuchenne popisy? Jeśli tak, to mamy dla ciebie bardzo szybki przepis na przekąskę idealną, czyli ciasto francuskie ze szpinakiem. Jak przygotować małe co nieco z najlepszym sosem czosnkowym?

Więcej pomysłów na szybkie przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto francuskie ze szpinakiem jest banalne w przygotowaniu i przypadnie do gustu każdemu, kto lubi szybkie przekąski w wersji wytrawnej. Te małe ciasteczka z ciasta francuskiego idealnie sprawdzą się jako podwieczorek lub podczas spotkań w większym gronie. Jedno jest pewne, ten przepis jest szybki, prosty i zajmie ci mniej więcej 20 minut. Zaczynajmy.

Ciasto francuskie ze szpinakiem - przepis:

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 100 g sera feta (półtłustego)
  • 100 g sera ricotta
  • ok. 300 g świeżego szpinaku
  • 1 niewielka cebula
  • 2 mniejsze ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko do posmarowania  ciasteczek szpinakowych

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, suszone oregano

Ciasto francuskie ze szpinakiem - sposób wykonania:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i dodaj cebulkę. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj na patelnię szpinak i podsmażaj, aż odparuje z niego woda. Następnie delikatnie posól szpinak i dodaj szczyptę pieprzu. Duś jeszcze 2 minuty pod przykryciem.
  2. Następnie dodaj ser feta oraz ricottę, dokładnie zamieszaj całość i duś kolejne 5 minut i pozostaw do ostygnięcia. Dopilnuj, by farsz miał zwartą konsystencję, w przeciwnym razie będzie wypływał podczas pieczenia.
  3. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni. Rozwiń gotowe ciasto francuskie i nożem podziel je wzdłuż na dwie części. Na środek obu części nałóż farsz szpinakowy i zwiń, by uzyskać kształt rolady. Następnie pokrój zwinięte ciasto na równe części, by przypominało paszteciki. Ułóż ciasteczka na blaszce zachowując niewielkie odstępy, i każde z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 15 minut. 
  4. Kiedy ciasto francuskie ze szpinakiem się piecze, przygotuj domowy sos czosnkowy. Do miseczki włóż 3 solidne łyżki jogurtu greckiego i 2 łyżki majonezu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wedle uznania i całość dokładnie zamieszaj. 

Gotowe ciasto francuskie ze szpinakiem to przekąska niemal idealna, a domowy sos czosnkowy to pyszny dodatek do wielu innych przystawek. Zrób te szybkie szpinakowe paszteciki dziś na podwieczorek, znikną szybciej, niż myślisz.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.