Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej
Sernik baskijski to ciasto, które różni się od tradycyjnych serników. Zamiast twarogu używamy do niego kremowego serka do kanapek, a całość pieczmy bez spodu. Czas pieczenia jest krótki, ale ciasto musi odstać swoje w lodówce. Efekt? Zachwycający! Sprawdźcie, jak upiec przepyszny sernik baskijski.
Składniki:
Do dużej miski nakładamy serek śmietankowy i serek mascarpone. Miksujemy, a następnie dosypujemy cukier i ucieramy. Cały czas mieszając, dodajemy jajka, cukier z wanilią, mąkę i sól, a na koniec dolewamy śmietankę. Powstanie dość rzadka masa serowa. Przelewamy ją do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 230 st. C (bez termoobiegu), wstawiamy ciasto i pieczemy je przez 40 minut, powinno w tym czasie mocno wyrosnąć. Ciasto studzimy, a potem wstawiamy na co najmniej 6 godzin do lodówki.
Tuż po upieczeniu ciasto może wydawać się luźne, wręcz niedopieczone, chociaż z wierzchu będzie ładnie skarmelizowane. Dopiero po kilku godzinach w lodówce osiągnie odpowiednią konsystencję w środku. Pozostanie ona kremowa i delikatna, jak wykorzystany serek.