Sernik baskijski. Niektórzy twierdzą, że jest najlepszy na świecie

Macie ochotę na sernik? Na pewno ten, który robicie od lat, jest przepyszny, ale dziś zachęcamy was do przygotowania sernika baskijskiego. Jest delikatny i kremowy w środku i mocno skarmelizowany na zewnątrz. Jak go upiec?

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej

Sernik baskijski to ciasto, które różni się od tradycyjnych serników. Zamiast twarogu używamy do niego kremowego serka do kanapek, a całość pieczmy bez spodu. Czas pieczenia jest krótki, ale ciasto musi odstać swoje w lodówce. Efekt? Zachwycający! Sprawdźcie, jak upiec przepyszny sernik baskijski.

Sernik baskijski - przepis

Składniki:

  • 750 g serka śmietankowego kanapkowego,
  • 250 g sera mascarpone,
  • 250 g drobnego cukru,
  • opakowanie cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii,
  • 7 jajek,
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 1 łyżka mąki,
  • szczypta soli
Zobacz wideo Przepis na przepyszny sernik japoński

Jak zrobić sernik baskijski?

Do dużej miski nakładamy serek śmietankowy i serek mascarpone. Miksujemy, a następnie dosypujemy cukier i ucieramy. Cały czas mieszając, dodajemy jajka, cukier z wanilią, mąkę i sól, a na koniec dolewamy śmietankę. Powstanie dość rzadka masa serowa. Przelewamy ją do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 230 st. C (bez termoobiegu), wstawiamy ciasto i pieczemy je przez 40 minut, powinno w tym czasie mocno wyrosnąć. Ciasto studzimy, a potem wstawiamy na co najmniej 6 godzin do lodówki.

Tuż po upieczeniu ciasto może wydawać się luźne, wręcz niedopieczone, chociaż z wierzchu będzie ładnie skarmelizowane. Dopiero po kilku godzinach w lodówce osiągnie odpowiednią konsystencję w środku. Pozostanie ona kremowa i delikatna, jak wykorzystany serek.

Więcej o: