Kawa kuloodporna. Co to takiego? Jakie ma wady i zalety?

Słyszeliście o kawie kuloodpornej? Sprawdźcie, co się kryje pod tą tajemniczą nazwą i sprawdźcie, jakie wady i zalety ma taki napój.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej

Kawa kuloodporna to kawa dobrze znana osobom, które stosują dietę ketogeniczną. Przepis został opracowany przez Dave'a Aspreya w 2004 roku, a jego inspiracją była tybetańska herbata z mlekiem jaka i masłem na jego bazie. Jak zrobić taką kawę? Jakie są korzyści z jej picia, a na co trzeba uważać?

Jak zrobić kawę kuloodporną?

Według oryginalnego przepisu Aspreya należy przygotować porcję kawy z ekspresu lub takiej z 2,5 łyżeczki świeżo mielonych ziaren, 1-2 łyżeczki oleju MCT (źródła średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, np. kokosowego) oraz 1-2 łyżki masła. Wszystko należy zmiksować lub zblendować. Kawa kuloodporna powinna przypominać tradycyjne latte.

Zalety i wady kawy kuloodpornej

W założeniach kawa kuloodporna miała być zastrzykiem energii, poprawiającym funkcje poznawcze. Miała nawet zastępować śniadanie. W tym momencie nie ma jednak dowodów na to, że rzeczywiście znacząco wspomaga pracę mózgu i jest korzystniejsza dla organizmu niż dobrze zbilansowany posiłek i kubek tradycyjnej kawy. Spożywana umiarkowanie może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy typu II oraz niektórych nowotworów. Jest sycąca, więc pozwala ograniczyć podjadanie przez kilka godzin po wypiciu.

Zobacz wideo Kawa nie tylko w filiżance! Wykorzystasz ją też w doskonałych przepisach

Kawa kuloodporna zdobywa ogromną popularność wraz ze stosowaną przez wiele osób dietą ketogeniczną, która jednak nie jest zalecana przez wielu specjalistów. Warto wiedzieć, że jedna porcja kawy kuloodpornej zawiera więcej tłuszczów nasyconych, niż zaleca się spożywać każdego dnia. Spożywana zbyt często podnosi poziom cholesterolu, może więc sprzyjać miażdżycy, chorobom serca oraz zwiększać ryzyko zawału. Jest także bardzo kaloryczna (porcja to ok. 300-500 kcal), więc trzeba pamiętać o odpowiednim zbilansowaniu codziennych posiłków.

Więcej o:
Copyright © Agora SA