Zupa gulaszowa - przepis na obiad doskonały. Dwa gatunki mięsa to klucz do sukcesu

Trudno sobie wyobrazić bardziej sycącą, rozgrzewającą i smaczniejszą zupę, niż gulaszowa. Przepis na gulaszową jest prosty, ale należy pamiętać o mięsie - najlepsza wychodzi na dwóch rodzajach, czyli na wołowinie i wieprzowinie. Połączenie tych dwóch mięs to gwarancja kulinarnego sukcesu.

Więcej przepisów na rozgrzewające zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa gulaszowa to jeden z najlepszych pomysłów na zimowy obiad, kiedy po ciężkim dniu chcemy się rozgrzać i poprawić sobie humor pysznym daniem. Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na treściwą gulaszową, pełną delikatnego mięsa i warzyw.

Zupa gulaszowa - przepis:

Potrzebne składniki:

  • ok. 700 g mięsa wieprzowego (polecam łopatkę lub karkówkę)
  • ok.400 g mięsa wołowego (świetnie sprawdzi się łopatka)
  • ok. 300 g pieczarek
  • ok. 2 l wody lub lekkiego bulionu
  • 2 papryki
  • 2 marchewki
  • 4-5 ziemniaków
  • puszka krojonych pomidorów 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodka i ostra papryka oraz gotowa mieszanka przypraw do gulaszu

Zupa gulaszowa - sposób wykonania:

  1. Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj łyżkę gotowej przyprawy do gulaszu (lub mieszankę swoich ulubionych przypraw) oraz łyżkę oleju. Dokładnie wymieszaj i odstaw mięso na godzinę do lodówki, by się zamarynowało. W tym czasie przygotuj warzywa. Pieczarki obierz i pokrój je w plastry, marchewkę w talarki a paprykę w większą kostkę. Ziemniaki obierz i także pokrój w kostkę a czosnek drobno posiekaj.
  2. Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim dwie solidne łyżki oleju. Dodaj mięso i smaż je przez 5 minut, by włókna się zamknęły. Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pieczarki i marchewkę i smaż całość przez ok. 10 minut. Następnie zalej całość wodą lub gorącym bulionem, dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych, zmniejsz płomień i gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
  3. Kiedy mięso i warzywa są już miękkie, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekany czosnek oraz pomidory z puszki. Dopraw łyżką słodkiej papryki i szczyptą ostrej. Do smaku dodaj sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem na minimalnym ogniu przez kolejne 30-40 minut. 
  4. Gorącą zupę gulaszową podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz z kromką świeżego pieczywa.

Tak przygotowana zupa gulaszowa smakuje lepiej niż w niejednej restauracji. Zrób ją dziś na obiad i popraw humor swojej rodzinie jej wspaniałym smakiem. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA