Pączki pieczone w piekarniku, czyli zdrowsza wersja tradycyjnych. Idealne na tłusty czwartek 2022

Pączki pieczone w piekarniku to hit wśród słodkości na tłusty czwartek. Przepis jest banalny i poradzi sobie z nim nawet początkujący amator słodkości. Jak zrobić przepyszne pączki pieczone w piekarniku, kiedy nie chcesz znów jeść pączków z głębokiego tłuszczu? Nasz przepis na pewno przypadnie ci do gustu.

Więcej inspiracji na słodkości na tłusty czwartek 2022 znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pączki pieczone w piekarniku to fit wersja tradycyjnych pączków z głębokiego tłuszczu. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak wcale nie odbiega od smaku tradycyjnych pączków, dlatego warto przygotować je z okazji nadchodzącego tłustego czwartku 2022. Poniżej znajdziesz łatwy przepis na genialne pączki z piekarnika.

Pączki pieczone w piekarniku - przepis:

Potrzebne produkty:

  • ok. 400 g mąki pszennej (typ 450 lub 500)
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g cukru
  • 10 g drożdży instant lub 35 g świeżych drożdży
  • 180 g masła
  • 3 średnie jajka
  • szczypta soli
  • ok.200 g ulubionego dżemu lub marmolady
  • lukier do polania pączków
  • papilotki do pieczenia

Pączki z piekarnika - sposób wykonania:

  1. Mleko delikatnie podgrzej w rondelku (powinno mieć około 30 stopni). Wsyp drożdże instant, dodaj odrobinę cukru, zamieszaj i odstaw na chwilę, by drożdże zaczęły pracować.
  2. Przygotuj większą miskę i przesiej do niej mąkę, wsyp cukier oraz sól. Następnie wlej rozpuszczone drożdże i resztę mleka. Całość dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać.
  3. Podczas wyrabiania wbij jajka i kiedy połączą się z masą, dodawaj po łyżce ciepłego masła. Ciasto na pączki wyrabiaj przez ok. 10 minut, powinno mieć gładką strukturę i z łatwością odchodzić od dłoni. Następnie "uklep" ciasto w kształt kuli, miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno to zająć nie mniej niż godzinę.
  4. Przygotuj stolnicę i delikatnie oprósz ją mąką. Wyłóż na nie wyrośnięte ciasto i chwilkę wyrabiaj. Dłońmi rozprowadź ciasto na gruby placek i za pomocą szklanki wycinaj z niego kółeczka. Na każdy z nich połóż łyżkę dżemu lub marmolady i dokładnie zalep, nadając pączkowi okrągły kształt. Każdy pączek włóż do papilotki i ustaw je na blaszce do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, tym razem na pół godziny.
  5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Wyrośnięte pączki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz je przez 15-17 minut. Następnie odłóż je do ostygnięcia i polej lukrem.

Tak przygotowane pączki świetnie smakują i są świetną opcją dla wielbicieli słodkości, którzy z jakiegoś powodu nie mogą pozwolić sobie na łakocie z głębokiego tłuszczu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pączki pieczone w piekarniku, a twój tłusty czwartek będzie bardziej niż udany. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.