Pączki hiszpańskie. Tańsza i równie smaczna alternatywa na tłusty czwartek

Wielkimi krokami zbliża się święto wszystkich łasuchów. Choć w tłusty czwartek zazwyczaj decydujemy się na przygotowanie faworków i tradycyjnych pączków, doskonałą alternatywą są te w wersji hiszpańskiej. Podpowiadamy, jak je przyrządzić i jak stworzyć lukier, który świetnie uzupełni ich smak.

Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Pączki hiszpańskie, nazywane też wiedeńskimi lub po prostu gniazdkami to wyśmienita, słodka przekąska. Są lekkie jak chmurka i rozpływają się w ustach. To bez wątpienia zasługa ciasta parzonego, które sprawia, że pączki te są zdecydowanie delikatniejsze od tradycyjnych. Najlepiej smakują na ciepło, z aromatycznym lukrem mandarynkowym.

Pączki hiszpańskie. Tego będziesz potrzebować

  • 150 g mąki tortowej,
  • szklanka wody,
  • 50 g masła,
  • 3 jajka, 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia.

Lukier:

  • 100 g cukru pudru,
  • 3 łyżki soku z mandarynki,
  • łyżka startej skórki z mandarynki.

Sposób przygotowania

1. Zaczniemy od przygotowania ciasta parzonego. Do małego garnka wlewamy wodę i dodajemy masło i szczyptę solu. Kiedy się rozpuści, a mikstura zacznie się gotować, zdejmujemy ją z ognia i na wrzątek jednym ruchem wsypujemy mąkę. Cały czas energicznie mieszamy. Nasza masa powinna idealnie się złączyć i być pozbawiona grudek,

2. Kiedy składniki się połączą, stawiamy garnek raz jeszcze na palniku na minimalnej mocy i mieszamy jeszcze przez minutę, aż masa sama odejdzie od ścianek naczynia. Następnie odstawiamy do ostudzenia na około 15 minut,

3. Po upływie tego czasu ciasto przekładamy do dużej miski lub misy miksera i mieszamy dokładnie z wbijanymi kolejno jajkami,

4. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki,

5. Arkusz papieru do pieczenia tniemy na około 16 kwadratów o wymiarach około 8/8 cm,

6. Na każdy kawałek papieru wyciskamy kółka ciasta o średnicy 6-7 cm,

7. W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie temperaturę około 170 st. C., wkładamy partiami pączki papierem do góry. Po około minucie zdejmujemy papier. Smażymy pączki 4 minuty z każdej strony. Wyławiamy i odsączamy na papierze,

8. Przestudzone gniazdka polewamy lukrem. W tym celu mieszamy sok i skórkę z mandarynek z cukrem. Następnie pokrywamy aromatyczną mieszaniną pączki. 

Więcej o: