Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej
O tym, że białe pieczywo nie jest najlepszym wyborem w zdrowej diecie, mówi się bardzo dużo. Zwykle zamiast niego proponuje się ciemny chleb - najczęściej żytni lub pszenny pełnoziarnisty. Profesor Zhou Weibiao z singapurskiego uniwersytetu zaproponował coś innego: fioletowy chleb. Sprawdźcie, jak go zrobić i jakie są jego zalety.
Profesor Zhou Weibiao opracował przepis, dzięki któremu chleb jest zdrowszy: ma niższy indeks glikemiczny oraz zawiera ogromną ilość antyoksydantów. Trawi się go dłużej niż tradycyjny, dzięki czemu również syci na dłuższy czas. Konsystencja i smak chleba pozostają niezmienione - zmienia się za to jego kolor. Fioletowy chleb według oryginalnej receptury naukowca zawiera antocyjany pozyskane z czarnego ryżu. To one nadają barwę wypiekowi, ale przede wszystkim sprawiają, że jest zdrowszy. Właściwości są zachowane również po pieczeniu w wysokiej temperaturze.
Fioletowy chleb można zrobić samodzielnie w domu. Wyjątkową barwę oraz podobne właściwości prozdrowotne jak w recepturze profesora zyskamy, przygotowując chleb ze specjalnej odmiany ziemniaków. Pieczywo zrobione z dodatkiem fioletowych ziemniaków również będzie miało wysoką zawartość antyoksydantów, które pomogą obniżyć ciśnienie krwi, a także dużą ilość potasu.
Składniki:
Suche drożdże wsypujemy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Ziemniaki rozgniatamy, przekładamy do dużej miski, wsypujemy mąkę i dodajemy podrośnięte drożdże. Doprawiamy odrobiną soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po kilku minutach zagniatamy je w kulę i odstawiamy na 2-3 godziny, aż potroi swoją objętość.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na podsypany mąką blat. Formujemy kulę, spłaszczamy ją lekko i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 st. C. Przed podaniem studzimy.
Źródło informacji: CNN.