Znacie fioletowy chleb? Gdy się pojawił, został okrzyknięty superfood. Podpowiadamy, jak go zrobić

Bez wątpienia słyszeliście, że biały chleb nie należy do najzdrowszych produktów. Co powiecie zatem na fioletowy chleb? Sprawdźcie, jakie ma właściwości i przygotujcie go w domu.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej

O tym, że białe pieczywo nie jest najlepszym wyborem w zdrowej diecie, mówi się bardzo dużo. Zwykle zamiast niego proponuje się ciemny chleb - najczęściej żytni lub pszenny pełnoziarnisty. Profesor Zhou Weibiao z singapurskiego uniwersytetu zaproponował coś innego: fioletowy chleb. Sprawdźcie, jak go zrobić i jakie są jego zalety.

Fioletowy chleb - właściwości

Profesor Zhou Weibiao opracował przepis, dzięki któremu chleb jest zdrowszy: ma niższy indeks glikemiczny oraz zawiera ogromną ilość antyoksydantów. Trawi się go dłużej niż tradycyjny, dzięki czemu również syci na dłuższy czas. Konsystencja i smak chleba pozostają niezmienione - zmienia się za to jego kolor. Fioletowy chleb według oryginalnej receptury naukowca zawiera antocyjany pozyskane z czarnego ryżu. To one nadają barwę wypiekowi, ale przede wszystkim sprawiają, że jest zdrowszy. Właściwości są zachowane również po pieczeniu w wysokiej temperaturze.

Fioletowy chleb można zrobić samodzielnie w domu. Wyjątkową barwę oraz podobne właściwości prozdrowotne jak w recepturze profesora zyskamy, przygotowując chleb ze specjalnej odmiany ziemniaków. Pieczywo zrobione z dodatkiem fioletowych ziemniaków również będzie miało wysoką zawartość antyoksydantów, które pomogą obniżyć ciśnienie krwi, a także dużą ilość potasu.

Fioletowy chleb - przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • 150 g ziemniaków truflowych (waga po ugotowaniu lub upieczeniu do miękkości),
  • 250-300 ml ciepłej wody,
  • 2,5 g suchych drożdży,
  • szczypta soli
Zobacz wideo Małpi chlebek a la pizza

Jak zrobić fioletowy chleb?

Suche drożdże wsypujemy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Ziemniaki rozgniatamy, przekładamy do dużej miski, wsypujemy mąkę i dodajemy podrośnięte drożdże. Doprawiamy odrobiną soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po kilku minutach zagniatamy je w kulę i odstawiamy na 2-3 godziny, aż potroi swoją objętość.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto na podsypany mąką blat. Formujemy kulę, spłaszczamy ją lekko i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 st. C. Przed podaniem studzimy.

Źródło informacji: CNN.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.