Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej
Połączenie chałwowego kremu i intensywnego, słodko-kwaśnego dżemu to połączenie idealne. Najlepiej wykorzystać je w prostym cieście, do którego niepotrzebne są ani długie przygotowania, ani piekarnik. Sprawdźcie przepis na pyszne ciasto chałwowe.
Składniki:
Odlewamy szklankę zimnego mleka i wsypujemy do niego proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, po chwili wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy, cały czas mieszając. Masa powinna stać się gęsta i gładka, bez żadnych grudek. Odstawiamy ją do wystudzenia.
Masło ucieramy na puch, dodajemy do niego krem, łączymy. Na koniec wsypujemy pokruszoną chałwę i miksujemy do połączenia.
Formę o wymiarach 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszą warstwę herbatników, na tym rozsmarowujemy dżem, a na nim krem chałwowy. Wykładamy kolejne warstwy, aż do wykończenia składników. Na wierzchu powinna być warstwa kremu. Posypujemy ją kawałkami pokruszonej chałwy oraz kakao. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy schłodzone.