Przepis na ciasto chałwowe. Zrobisz je bez pieczenia. To dżem robi robotę!

Mamy tu wielbicieli chałwy? Proste ciasto chałwowe przekładane dżemem bez wątpienia wam posmakuje. A do tego nie wymaga pieczenia! Sprawdźcie, jak je przygotować.

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej

Połączenie chałwowego kremu i intensywnego, słodko-kwaśnego dżemu to połączenie idealne. Najlepiej wykorzystać je w prostym cieście, do którego niepotrzebne są ani długie przygotowania, ani piekarnik. Sprawdźcie przepis na pyszne ciasto chałwowe.

Ciasto chałwowe z dżemem - bez pieczenia

Składniki:

  • 500 g prostokątnych herbatników,
  • 300 g chałwy waniliowej + mały kawałek do pokruszenia na wierzch,
  • 750 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
  • 200 g masła,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 250 g dżemu z czarnej porzeczki, aronii lub wiśni,
  • 2 łyżki kakao

Jak zrobić ciasto chałwowe z dżemem?

Odlewamy szklankę zimnego mleka i wsypujemy do niego proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, po chwili wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy, cały czas mieszając. Masa powinna stać się gęsta i gładka, bez żadnych grudek. Odstawiamy ją do wystudzenia.

Zobacz wideo Chałwowe zdolne kluseczki

Masło ucieramy na puch, dodajemy do niego krem, łączymy. Na koniec wsypujemy pokruszoną chałwę i miksujemy do połączenia.

Formę o wymiarach 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszą warstwę herbatników, na tym rozsmarowujemy dżem, a na nim krem chałwowy. Wykładamy kolejne warstwy, aż do wykończenia składników. Na wierzchu powinna być warstwa kremu. Posypujemy ją kawałkami pokruszonej chałwy oraz kakao. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy schłodzone.

Więcej o: