Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pizza z patelni to absolutny hit wśród propozycji śniadaniowych i lunchowych. Jej przygotowanie jest szybkie i niezwykle proste a smak nie odbiega od pysznej włoskiej pizzy pieczonej w piecu. Ten przepis na pizzę z patelni pokocha każdy, kto jej spróbuje a dzisiejsze święto, czyli Światowy Dzień Pizzy, jest najlepszą okazją, by wypróbować ten prosty sposób na pyszne śniadanie.
Pizza z patelni - przepis:
Składniki:
- ok. 250 g mąki do pizzy (typ 00)
- 0,5 szklanki wody (powinna być ciepła)
- 7 g drożdży instant
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- sos pomidorowy
- kilka pieczarek
- kilka plastrów szynki
- kawałek mozzarelli
- garść rukoli
- zioła prowansalskie lub suszone oregano
Pizza z patelni - jak ją wykonać?
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie wlej do niej ciepłą wodę, dodaj sól, cukier, oliwę i drożdże. Całość wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto na pizzę. Powinno być gładkie i elastyczne. Następnie odstaw wyrobione ciasto do wyrośnięcia na 15 minut.
- Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy i połóż na nią ciasto. Ostrożnie rozprowadź je dłońmi po całej powierzchni patelni. Smaż na minimalnym ogniu przez 5 minut z obu stron.
- Podsmażoną pizzę posmaruj sosem pomidorowym i dodaj suszone przyprawy. Następnie połóż pozostałe dodatki i posyp startą mozzarellą. Boki pizzy delikatnie zwilż oliwą i przykryj patelnię pokrywką. Smaż do momentu, aż mozzarella się rozpuści. Gotową pizzę udekoruj rukolą.
Tak przygotowana pizza z patelni to prawdziwy hit. Obok tego smaku nie da się przejść obojętnie, spróbuj i przekonaj się na własnej skórze, a raczej na własnych kubkach smakowych. Przyjemnego smażenia pizzy z patelni!