Pizza z patelni, czyli prostsza wersja włoskiego przysmaku. Ciasto jest fenomenalne
Link został skopiowany
Pizza z patelni, czyli prostsza wersja włoskiego przysmaku. Ciasto jest fenomenalne
REKLAMA
aszu
Dziś obchodzimy szczególne święto, czyli Światowy Dzień Pizzy. Z tej okazji mamy dla ciebie bardzo szybki przepis na pizze z patelni, który pozwoli ci pysznie zacząć ten wyjątkowy dzień. Pizza z patelni jest przepyszna a ciasto delikatne i chrupiące. Podaj ją z ulubionymi dodatkami i wprowadź nową pozycję do śniadaniowego menu.
Pizza z patelni to absolutny hit wśród propozycji śniadaniowych i lunchowych. Jej przygotowanie jest szybkie i niezwykle proste a smak nie odbiega od pysznej włoskiej pizzy pieczonej w piecu. Ten przepis na pizzę z patelni pokocha każdy, kto jej spróbuje a dzisiejsze święto, czyli Światowy Dzień Pizzy, jest najlepszą okazją, by wypróbować ten prosty sposób na pyszne śniadanie.
Pizza z patelni - przepis:
Składniki:
ok. 250 g mąki do pizzy (typ 00)
0,5 szklanki wody (powinna być ciepła)
7 g drożdży instant
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
sos pomidorowy
kilka pieczarek
kilka plastrów szynki
kawałek mozzarelli
garść rukoli
zioła prowansalskie lub suszone oregano
Pizza z patelni - jak ją wykonać?
Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie wlej do niej ciepłą wodę, dodaj sól, cukier, oliwę i drożdże. Całość wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto na pizzę. Powinno być gładkie i elastyczne. Następnie odstaw wyrobione ciasto do wyrośnięcia na 15 minut.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy i połóż na nią ciasto. Ostrożnie rozprowadź je dłońmi po całej powierzchni patelni. Smaż na minimalnym ogniu przez 5 minut z obu stron.
Podsmażoną pizzę posmaruj sosem pomidorowym i dodaj suszone przyprawy. Następnie połóż pozostałe dodatki i posyp startą mozzarellą. Boki pizzy delikatnie zwilż oliwą i przykryj patelnię pokrywką. Smaż do momentu, aż mozzarella się rozpuści. Gotową pizzę udekoruj rukolą.
Tak przygotowana pizza z patelni to prawdziwy hit. Obok tego smaku nie da się przejść obojętnie, spróbuj i przekonaj się na własnej skórze, a raczej na własnych kubkach smakowych. Przyjemnego smażenia pizzy z patelni!