Pizza z patelni, czyli prostsza wersja włoskiego przysmaku. Ciasto jest fenomenalne

Dziś obchodzimy szczególne święto, czyli Światowy Dzień Pizzy. Z tej okazji mamy dla ciebie bardzo szybki przepis na pizze z patelni, który pozwoli ci pysznie zacząć ten wyjątkowy dzień. Pizza z patelni jest przepyszna a ciasto delikatne i chrupiące. Podaj ją z ulubionymi dodatkami i wprowadź nową pozycję do śniadaniowego menu.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pizza z patelni to absolutny hit wśród propozycji śniadaniowych i lunchowych. Jej przygotowanie jest szybkie i niezwykle proste a smak nie odbiega od pysznej włoskiej pizzy pieczonej w piecu. Ten przepis na pizzę z patelni pokocha każdy, kto jej spróbuje a dzisiejsze święto, czyli Światowy Dzień Pizzy, jest najlepszą okazją, by wypróbować ten prosty sposób na pyszne śniadanie.

Fioletowy chlebZnacie fioletowy chleb? Został okrzyknięty superfood. Jak go zrobić?

Pizza z patelni - przepis:

Składniki:

  • ok. 250 g mąki do pizzy (typ 00)
  • 0,5 szklanki wody (powinna być ciepła)
  • 7 g drożdży instant
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • sos pomidorowy
  • kilka pieczarek
  • kilka plastrów szynki
  • kawałek mozzarelli
  • garść rukoli
  • zioła prowansalskie lub suszone oregano

Pizza z patelni - jak ją wykonać?

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie wlej do niej ciepłą wodę, dodaj sól, cukier, oliwę i drożdże. Całość wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto na pizzę. Powinno być gładkie i elastyczne. Następnie odstaw wyrobione ciasto do wyrośnięcia na 15 minut.
  2. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy i połóż na nią ciasto. Ostrożnie rozprowadź je dłońmi po całej powierzchni patelni. Smaż na minimalnym ogniu przez 5 minut z obu stron.
  3. Podsmażoną pizzę posmaruj sosem pomidorowym i dodaj suszone przyprawy. Następnie połóż pozostałe dodatki i posyp startą mozzarellą. Boki pizzy delikatnie zwilż oliwą i przykryj patelnię pokrywką. Smaż do momentu, aż mozzarella się rozpuści. Gotową pizzę udekoruj rukolą.

Pyszna domowa pasta jajecznaPasta jajeczna, czyli prosty i pyszny dodatek do kanapek. Ten składnik podkręci smak

Tak przygotowana pizza z patelni to prawdziwy hit. Obok tego smaku nie da się przejść obojętnie, spróbuj i przekonaj się na własnej skórze, a raczej na własnych kubkach smakowych. Przyjemnego smażenia pizzy z patelni!

Zobacz wideo
Więcej o: