Ciasto wiewiórka. Wilgotne, mięciutkie i supersmaczne. Niemożliwe, żeby się nie udało

Ciasto wiewiórka to dobre rozwiązanie dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w pieczeniu. Ono po prostu nie może się nie udać! Sprawdźcie, jak łatwo się je przygotowuje.

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej

Macie ochotę na wypiek z dużą ilością bakalii? Ciasto wiewiórka będzie idealne! Chrupiące orzechy doskonale współgrają z mięciutkim, wilgotnym ciastem, bogatym w cynamonowo-jabłkowy aromat. Sprawdźcie przepis na doskonałe, choć proste ciasto wiewiórka.

Ciasto wiewiórka - przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 4 twarde, kwaśne jabłka,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do posypania po wierzchu

Jak zrobić ciasto wiewiórka?

Orzechy kroimy na mniejsze kawałki (nie siekamy ich drobno), jabłka obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Do dużej misy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Łączymy, a następnie  wlewamy olej oraz jajka z cukrem. Wszystko dokładnie miksujemy. Wsypujemy pokrojone jabłka, orzechy, żurawinę. Wszystko mieszamy drewnianą szpatułką.

Zobacz wideo Strudel z jabłkami i orzechami

Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 40 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.

Wskazówka: jeśli wolicie ciasto kakaowe, dodajcie 2 płaskie łyżki niesłodzonego kakao do masy. Ciasto wiewiórka smakuje doskonale również w takiej wersji.\

Więcej o: