Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej
Macie ochotę na wypiek z dużą ilością bakalii? Ciasto wiewiórka będzie idealne! Chrupiące orzechy doskonale współgrają z mięciutkim, wilgotnym ciastem, bogatym w cynamonowo-jabłkowy aromat. Sprawdźcie przepis na doskonałe, choć proste ciasto wiewiórka.
Składniki:
Orzechy kroimy na mniejsze kawałki (nie siekamy ich drobno), jabłka obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Do dużej misy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Łączymy, a następnie wlewamy olej oraz jajka z cukrem. Wszystko dokładnie miksujemy. Wsypujemy pokrojone jabłka, orzechy, żurawinę. Wszystko mieszamy drewnianą szpatułką.
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 40 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.
Wskazówka: jeśli wolicie ciasto kakaowe, dodajcie 2 płaskie łyżki niesłodzonego kakao do masy. Ciasto wiewiórka smakuje doskonale również w takiej wersji.\