Jakie przekąski na zimno przygotować na imprezę?

Jakie przystawki na zimno cieszą się powodzeniem na imprezach? Chcemy, aby przekąski były łatwe w przygotowaniu i smaczne. Kolorowy stół zachęca gości do jedzenia i sprzyja dobrej atmosferze. Przekąski na zimno, które pojawią się w trakcie karnawałowych zabaw powinny być oryginalne, a zdecydowanie najwygodniejsze z nich to tak zwane finger food. Cieszą oko kształtami, smakiem i różnorodnością. Jakie przekąski na zimno przygotować? Sprawdzamy.

Jakie przekąski na imprezę warto przygotować dla swoich gości? Zwykle zależy nam na tym, żeby przepisy były proste, czas przygotowania krótki, a efekt końcowy zachwycał. Znane i lubiane są przekąski z ciasta francuskiego na zimno lub podgrzewane tuż przed podaniem. Warto również przygotować odświeżające i lekkie sałatki i koreczki bazujące na świeżych warzywach i owocach. Poniżej nasze propozycje. 

Koreczki caprese

Wśród zimnych przekąsek zawsze sprawdzą się koreczki. To przystawka idealna na każdą imprezę. Składniki zależą tylko i wyłącznie od nas, a zawsze jest pysznie, kolorowo i szybko. Kolorowe koreczki caprese to bardzo szybka przystawka na zimno. Pomidory, bazylia i mozzarella to połączenie genialne. Smakuje niemal każdemu. Składająca się z tych składników sałatka caprese to popularne włoskie danie i jedna z najpopularniejszych przystawek na świecie.

Zobacz wideo Polecamy przepis:

Składniki:

  • 12 mini pomidorków np. koktajlowych
  • 12 mini kulek mozzarelli
  • 24 listki bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: po szczypcie soli i pieprzu
Zobacz wideo Znacie te przepisy?

Wykonując takie koreczki wystarczy umyć wszystkie pomidorki oraz listki bazylii. Pomidorki przekrój na pół. Na wykałaczkę nabij jedną połówkę. Następnie listek bazylii złóż na pół i nabij. Potem mała kulka mozzarelli z zalewy, drugi listek oraz druga połówka pomidorka. Gotowe koreczki ułóż na talerzu i polej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i przyprawami. 

Ogórek z wędzonym łososiem

Czy kanapka zawsze musi bazować na pieczywie? Użyjmy ogórka – idealnie nadaje się na przekąski. Jest chrupiący, soczysty, a jego naturalna słodycz świetnie pasuje np. do słonawego wędzonego łososia. Taka przekąska jest pyszna i bardzo lekka. 

Składniki:

  • ogórek szklarniowy
  • łosoś wędzony w plastrach
  • opakowanie serka kanapkowego, śmietankowego 
  • ząbek czosnku
  • kapary, 
  • świeży koperek.

Ogórka myjemy i osuszamy i kroimy na 0,5 cm plasterki. W miseczce mieszamy ze sobą serek śmietankowy z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem. Rozsmarowujemy na ogórkach. Na wierzchu układamy po kawałku wędzonego łososia i ozdabiamy koperkiem oraz kaparami.

Egzotyczna sałatka z ananasem, szynką i majonezem

Wśród zimnych przystawek nie może zabraknąć sałatki. Proponujemy prostą i kolorową sałatkę z nutą egzotyki. Ananasową sałatkę podawaj w wydrążonych połówkach ananasa, które wyróżnią się na stole wśród standardowych miseczek z posiłkami.

Składniki:

  • 1 ananas
  • 100 g majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 150 g szynki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Przekrój ananasa na pół wzdłuż, zostawiając pióropusz liści przy owocu dla dekoracji. Przy pomocy noża lub łyżki wydrąż miąższ. Do sałatki możesz też użyć ananasa z puszki. 

Około 100-150 gramów ananasa pokrój w kostkę, a resztę wykorzystaj do innych dań (np. do deseru). 

Seler naciowy i szynkę pokrój w kostkę. 

Pokrojonego ananasa, szynkę i seler naciowy włóż do miski. Dodaj majonez, musztardę oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę przełóż do wydrążonych połówek ananasa i podawaj. 

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Nie ma chyba drugiego tak uniwersalnego składnika, jak popularne ciasto francuskie. Możemy przygotować na jego bazie roladki, paczuszki, ciasteczka czy paluszki, zarówno na słodko jak i wytrawnie. Neutralny smak ciasta powoduje, że wachlarz dodatków jest niemal nieograniczony. Inspiracje na przekąski z ciasta francuskiego to miedzy innymi mini pizze. Do przygotowania tych pyszności nie potrzebujesz jakichkolwiek zdolności kulinarnych. Są niesamowicie proste i szybkie do wykonania.

Składniki:

  • 1 opakowanie  ciasta francuskiego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • kilka plasterków salami
  • kapary 
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/4 puszki kukurydzy konserwowej
  • 5 dag startej mozzarelli lub sera żółtego
  • kilka pieczarek
  • zioła prowansalskie
  • 1 roztrzepane jajko

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do ok. 180°C. Z ciasta francuskiego kroimy kwadraty o wymiarach ok. 10 x 10 cm. Na środek każdego kwadracika nakładamy łyżeczkę przecieru, rozsmarowujemy (omijamy brzegi, aby później można było połączyć krańce ciasta tworząc kopertę). 

Nakładamy do każdego salami, pokrojone pieczarki, paprykę, kukurydzę, kapary, posypujemy startą mozzarellą oraz ziołami prowansalskimi. Łapiemy palcami przeciwległe brzegi ciasta i składamy koperty (skleja się je jak najzwyklejsze pierogi, ważne aby nie doszło do przedziurawienia ciasta, ponieważ farsz będzie wypływać podczas pieczenia). 

Każdą kopertę układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz opcjonalnie można posypać jeszcze odrobiną startej mozzarelli. 

Pieczemy przez ok. 15-20 minut w temp. 180 z termoobiegiem.

Francuskie cebularze

Jeśli lubimy cebularze, to trzeba spróbować tych przygotowanych na bazie ciasta francuskiego. Są absolutnie przepyszne zarówno na ciepło jak i zimno, a wykonujemy je w 20 minut. Doskonale sprawdzają się jako przekąska na przyjęcia i imprezy.

Składniki: 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 duże czerwone cebule
  • olej do smażenia
  • 15 dag żółtego sera
  • sól i pieprz
  • jajko
  • mak do posypania - opcjonalnie

Przygotowanie: 

2 duże cebule siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy cebulkę. Studzimy. 

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwijamy i wykładamy równą warstwę podsmażonej cebulki (zostawiając krótszy bok na szerokość około 5 cm bez nadzienia. Na cebulce równą warstwą wysypujemy starty ser. Całość solimy i pieprzymy. 

Zawijamy wzdłuż krótszego boku w rulon. Ostrym nożem kroimy na kawałki o szerokości około 2 cm. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy wierzch i boki każdego kawałka. Wierzch posypujemy makiem. 

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 12-15 minut, do zarumienienia.

Zobacz też:

Więcej o:
Copyright © Agora SA