Przepis na szybkie pączki. Idealne do kawy lub herbaty

Uwielbiamy pączki, a najlepsze pamiętamy z dzieciństwa. Często nasze babcie robiły przepyszne domowe pączki. Niestety ich przepisy są czasochłonne, ponieważ ciasto drożdżowe wyrabia się długo. My przedstawiamy przepis na pączki, które przygotujecie ekspresowo. Receptura idealna na imprezy domowe w karnawale i nie tylko. Szybkie pączki PRZEPIS

Pączki domowe w karnawale to rarytas, który zachwyci każdego. Świeży, puszysty pączek suto wypełniony ulubioną konfiturą, oprószony cukrem pudrem lub polany lukrem. Czy można osiągnąć zachwycający efekt i jednocześnie uniknąć wielu godzin spędzonych w kuchni? Dla wszystkich, którzy preferują błyskawiczne i smaczne przepisy, przygotowaliśmy idealny przepis na szybkie pączki. Jest bardzo prosty, gdyż ciasto wyrabia się w 5 minut, a na dodatek możemy zaprosić do wspólnej zabawy nasze pociechy.

Przepis na szybkie pączki. Idealne do kawy lub herbaty

Przepis bardzo prosty na szybkie pączki. Przepis bez zaczynu drożdżowego - możemy wykonać ekspresowo, kiedy tylko mamy ochotę na te małe słodkości. Spodziewasz się gości i chcesz zaskoczyć domowym wypiekiem? Postaw na szybką i słodką przekąskę, która przywodzi na myśl najlepsze smaki dzieciństwa. Pączki wychodzą tak mięciutkie i pachnące, że żaden łakomczuch nie przejdzie obok nich obojętnie. Najlepiej smakują kiedy są świeże i jeszcze ciepłe. Wychodzą chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. 

Zobacz wideo Sprawdź koniecznie:

Składniki:

  • 300 g  serka homogenizowanego waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier puder do posypania

Wykonanie pączków:

1. Jajka, cukier puder i cukier waniliowy lub esencję ubijamy mikserem.

2. Dodajemy serek homogenizowany i miksujemy. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyjdzie nam gęsta masa. 

3. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy olej na głębokość ok. 4–5 cm. Musi być gorący, inaczej ciasto wchłonie tłuszcz.

4. Ciasto nabieramy za pomocą łyżki, a drugą łyżką zsuwamy masę ostrożnie na gorący olej. Możemy też dłonie lekko natłuścić olejem. Najlepiej jest wylać sobie trochę oleju na talerzyk, by co kilka pączków natłuszczać ponownie dłonie. Wówczas znacznie łatwiej jest formować kulki z ciasta. Kulki nie będą idealne, ale dzięki formowaniu w rękach będą miały gładką powierzchnię, a po włożeniu do tłuszczu i swobodnym obracaniu się podczas smażenia, zrobią się okrąglutkie.

5. Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor, odwracając patyczkiem do szaszłyków.

6. Podczas pieczenia pączki powinny mieć w garnku trochę miejsca. Dzięki temu będą miały swobodę, aby łatwo było je przekręcać. 

7. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiar oleju. 

8. Posypujemy cukrem pudrem i mamy gotowe szybkie lane pączki. 

9. Przepis tak szybki i prosty, że nawet jeśli nie odważyliśmy się nigdy piec tego rodzaju słodkości, to warto spróbować. Te pączki prawie nie chłoną tłuszczu. Ważne jest, by nie wkładać pączków za wcześnie do oleju.

Zobacz też inne przepisy na karnawałowe desery:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.