Do czego użyć zakwas z buraków i jak najlepiej jest go spożyć? Buraczany zakwas działa niczym naturalny antybiotyk. Dlatego też warto włączyć go na stałe do swojej diety. Zakwas to specyficzny produkt, który jednym przypada do gustu, innym nie. Niezależnie od preferencji smakowych, istotne jest to, że zakwas posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Dzięki temu jest on doskonałym wsparciem naszego organizmu. Zakwas może być serwowany na co najmniej kilka sposobów. Można spożywać go samodzielnie lub wykorzystać jako dodatek do dań czy też zup. Buraczki, które zostaną po zrobieniu zakwasu, mogą posłużyć np. jako dodatek do sałatki.
Warto zawsze mieć pod ręką zdrowe produkty, takie jak zakwas z buraków. Składniki, które są nam potrzebne do jego wykonania to przede wszystkim odpowiednie buraczki. Najlepiej jeżeli pochodzą one z ekologicznych upraw lub przydomowego ogródka. Buraki to składnik bazowy, ale nie jedyny. Do wykonania zakwasu niezbędny będą także:
Jak przygotować zakwas z buraków? Wiele osób rezygnuje ze spożywania tego produktu tylko i wyłącznie dlatego, że wydaje się on być bardzo czasochłonny, a co gorsza skomplikowany w przygotowaniu. Jednak nie jest to prawdą. Wykonanie buraczanego zakwasu jest banalne, a co ważniejsze - błyskawiczne.
Jak zrobić zakwas z buraków krok po kroku? Przyrządzenie zakwasu nie wymaga od nas specjalnych umiejętności kulinarnych. Poniżej podajemy prosty przepis na domowy zakwas:
Składniki:
Wykonanie:
Na koniec drobna uwaga: niekiedy podczas wytwarzania zakwasu pojawia się kożuch lub pleśń. Jak temu zaradzić? Pamiętaj, aby wybrać buraki dobrej jakości, nie można też zapominać o regularnym mieszaniu zakwasu w czasie pierwszych 10 dni.
Buraczany zakwas posiada wiele witamin i cennych składników, które wspierają nasz organizm. Poniżej prezentujemy kilka istotnych właściwości zakwasu:
Zobacz też: Barszcz ukraiński. Przepis na tradycyjny barszcz czerwony