Zakwas z buraków - cenne źródło wielu substancji odżywczych. Przepis jest dziecinnie prosty

Zakwas z buraków zaliczany jest do produktów superfood. Kiszone buraczki powinniśmy spożywać przez cały rok, a w szczególności w okresie jesienno-zimowym. To naturalny sposób na wzmocnienie.

Do czego użyć zakwas z buraków - zastosowanie

Do czego użyć zakwas z buraków i jak najlepiej jest go spożyć? Buraczany zakwas działa niczym naturalny antybiotyk. Dlatego też warto włączyć go na stałe do swojej diety. Zakwas to specyficzny produkt, który jednym przypada do gustu, innym nie. Niezależnie od preferencji smakowych, istotne jest to, że zakwas posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Dzięki temu jest on doskonałym wsparciem naszego organizmu. Zakwas może być serwowany na co najmniej kilka sposobów. Można spożywać go samodzielnie lub wykorzystać jako dodatek do dań czy też zup. Buraczki, które zostaną po zrobieniu zakwasu, mogą posłużyć np. jako dodatek do sałatki

Zakwas z buraków: składniki, czyli z czego wykonać zakwas

Warto zawsze mieć pod ręką zdrowe produkty, takie jak zakwas z buraków. Składniki, które są nam potrzebne do jego wykonania to przede wszystkim odpowiednie buraczki. Najlepiej jeżeli pochodzą one z ekologicznych upraw lub przydomowego ogródka. Buraki to składnik bazowy, ale nie jedyny. Do wykonania zakwasu niezbędny będą także:

  • czosnek
  • sok z kiszonych ogórków lub kawałek razowego chleba
  • sól kłodawska lub himalajska
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • woda - najlepiej przefiltrowana
Zobacz wideo Przepis na zdrowe i pyszne buraki hasselback

Zakwas z buraków: jak przygotować go w najłatwiejszy sposób?

Jak przygotować zakwas z buraków? Wiele osób rezygnuje ze spożywania tego produktu tylko i wyłącznie dlatego, że wydaje się on być bardzo czasochłonny, a co gorsza skomplikowany w przygotowaniu. Jednak nie jest to prawdą. Wykonanie buraczanego zakwasu jest banalne, a co ważniejsze - błyskawiczne.

Zakwas z buraków krok po kroku - przepis

Jak zrobić zakwas z buraków krok po kroku? Przyrządzenie zakwasu nie wymaga od nas specjalnych umiejętności kulinarnych. Poniżej podajemy prosty przepis na domowy zakwas:

Składniki:

  • 2 kilogramy ekologicznych buraków - najlepiej ze swojego ogródka
  • 1 litr wody przefiltrowanej
  • przyprawy: 1 łyżka soli kłodawskiej lub himalajskiej, kilka listków laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 czosnek
  • odrobina soku z kiszonych ogórków

Wykonanie:

  1. Buraki należy dokładnie umyć. Najlepiej jest to wykonać czystym druciakiem lub szczoteczką.
  2. Dalej kroimy je na dosyć grube plastry. Następnie mieszamy ze sobą wodę, sól i sok z ogórków.
  3. Na dnie dużego słoja, układamy warstwowo - buraki, przyprawy i przekrojony na pół czosnek (nie obieramy go, ale kroimy po prostu na pół).
  4. Całość zalewamy przygotowaną zalewą. Słój przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 10 dni. Zawartość należy przemieszać od czasu do czasu.
  5. Po tym etapie zakwas może być przelany do słoików i wstawiony w lodówce.
  6. Buraki, które nam zostały, możemy wykorzystać do zupy bądź sałatki.

Na koniec drobna uwaga: niekiedy podczas wytwarzania zakwasu pojawia się kożuch lub pleśń. Jak temu zaradzić? Pamiętaj, aby wybrać buraki dobrej jakości, nie można też zapominać o regularnym mieszaniu zakwasu w czasie pierwszych 10 dni. 

Zakwas z buraków - właściwości

Buraczany zakwas posiada wiele witamin i cennych składników, które wspierają nasz organizm. Poniżej prezentujemy kilka istotnych właściwości zakwasu:

  • wspomaga serce, krążenie
  • polepsza parametry krwi
  • wspomaga procesy metaboliczne
  • pobudza perystaltykę jelita
  • działa antybakteryjnie, antywirusowo
  • przyspiesza procesy regeneracyjne
  • wspiera organizm w chorobie
  • wspomaga nerki
  • wykazuje właściwości przeciwgrzybicze
  • wspomaga trawienie

Zobacz też: Barszcz ukraiński. Przepis na tradycyjny barszcz czerwony

Więcej o:
Copyright © Agora SA