Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Dziś obchodzimy fantastyczne święto, czyli Światowy Dzień Pizzy. To najlepszy moment, by spróbować swoich sił i samodzielnie przygotować domową pizzę. Najważniejsze jest ciasto - powinno być delikatne i elastyczne. Tradycyjnie do pizzy używa się mąki typu "0", czyli bardzo drobno zmielonej mąki pszennej, charakterystycznej do wypieku włoskiej pizzy. Kolejną ważną rzeczą podczas robienia ciasta na pizzę, są drożdże i rozczyn. Najważniejsza jest temperatura składników, zarówno drożdże jak i woda muszą mieć temperaturę pokojową. Po wykonaniu rozczyn powinien potroić swoją objętość, jeśli tego nie zrobi, twoja pizza nie wyjdzie puszysta. Następną istotną sprawą jest oliwa - najlepiej użyć dobrej jakości oliwy z oliwek, rezygnując z tradycyjnego oleju. No i kluczowa sprawa - przy robieniu idealnego ciasta na pizzę musimy mieć dobry humor, bo wszyscy wiedzą, że najlepsza pizza wychodzi zadowolonym kucharzom. Zatem załóżmy uśmiechy i fartuszki i bierzmy się do roboty!
Ciasto na pizzę - przepis:
Składniki:
- ok. 550 g mąki włoskiej typu 0
- 300 ml letniej wody
- 7 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek (możesz użyć oliwy z dodatkiem ziół)
- płaska łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Ciasto na pizzę - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania rozczynu. Przygotuj wysoki kubek lub miseczkę i wkrusz drożdże. Następnie dodaj cukier, łyżkę mąki i wlej ciepłą wodę (powinna mieć ok. 30 stopni). Zamieszaj rozczyn i odstaw na 10 minut. Pracujący rozczyn powinien znacznie powiększyć swoją objętość.
- Przygotuj większą miskę i przesiej do niej mąkę z solą. Następnie dodaj oliwę z oliwek oraz powoli wlewaj rozczyn, zgarniając do środka mąkę. Zacznij zagniatać ciasto, uzbrój się przy tym w cierpliwość, bo na ogół zajmuje to 15 minut.
- Wyrobione ciasto na pizzę powinno być miękkie, elastyczne, ale nie powinno kleić się do dłoni. Następnie podziel ciasto na 3 części i uformuj z nich kule. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w chłodne miejsce (możesz włożyć je do lodówki). W tym czasie ciasto pięknie urośnie.
- Po upływie godziny ponownie wyrób ciasto i palcami rozciągnij je na kształt okręgu i grubości ok. 1 cm. Na gotowe ciasto połóż sos i ulubione dodatki. Piecz pizzę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Tak samo zrób z każdą kulką ciasta.
Tak przygotowane ciasto na pizzę smakuje tak jak we Włoszech. Zrób już dziś domową pizzę i popraw sobie humor jej wspaniałym smakiem. Smacznego!