Ciasto na pizzę - przepis. Podpowiadamy co zrobić, by było idealne. Mąka to nie wszystko

Podstawą smaku każdej pizzy jest ciasto. Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na ciasto na pizzę, dzięki któremu twoja domowa pizza będzie najlepsza na świecie. Wszystko, o czym musisz pamiętać, to temperatura składników i dobry humor.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Dziś obchodzimy fantastyczne święto, czyli Światowy Dzień Pizzy. To najlepszy moment, by spróbować swoich sił i samodzielnie przygotować domową pizzę. Najważniejsze jest ciasto - powinno być delikatne i elastyczne. Tradycyjnie do pizzy używa się mąki typu "0", czyli bardzo drobno zmielonej mąki pszennej, charakterystycznej do wypieku włoskiej pizzy. Kolejną ważną rzeczą podczas robienia ciasta na pizzę, są drożdże i rozczyn. Najważniejsza jest temperatura składników, zarówno drożdże jak i woda muszą mieć temperaturę pokojową. Po wykonaniu rozczyn powinien potroić swoją objętość, jeśli tego nie zrobi, twoja pizza nie wyjdzie puszysta. Następną istotną sprawą jest oliwa - najlepiej użyć dobrej jakości oliwy z oliwek, rezygnując z tradycyjnego oleju. No i kluczowa sprawa - przy robieniu idealnego ciasta na pizzę musimy mieć dobry humor, bo wszyscy wiedzą, że najlepsza pizza wychodzi zadowolonym kucharzom. Zatem załóżmy uśmiechy i fartuszki i bierzmy się do roboty!

Pizza z patelniPizza z patelni, czyli prostsza wersja włoskiego przysmaku. Ciasto jest fenomenalne

Ciasto na pizzę - przepis:

Składniki:

  • ok. 550 g mąki włoskiej typu 0
  • 300 ml letniej wody
  • 7 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (możesz użyć oliwy z dodatkiem ziół)
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Ciasto na pizzę - sposób wykonania:

  1.  Zacznij od przygotowania rozczynu. Przygotuj wysoki kubek lub miseczkę i wkrusz drożdże. Następnie dodaj cukier, łyżkę mąki i wlej ciepłą wodę (powinna mieć ok. 30 stopni). Zamieszaj rozczyn i odstaw na 10 minut. Pracujący rozczyn powinien znacznie powiększyć swoją objętość.
  2. Przygotuj większą miskę i przesiej do niej mąkę z solą. Następnie dodaj oliwę z oliwek oraz powoli wlewaj rozczyn, zgarniając do środka mąkę. Zacznij zagniatać ciasto, uzbrój się przy tym w cierpliwość, bo na ogół zajmuje to 15 minut. 
  3. Wyrobione ciasto na pizzę powinno być miękkie, elastyczne, ale nie powinno kleić się do dłoni. Następnie podziel ciasto na 3 części i uformuj z nich kule. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w chłodne miejsce (możesz włożyć je do lodówki). W tym czasie ciasto pięknie urośnie.
  4. Po upływie godziny ponownie wyrób ciasto i palcami rozciągnij je na kształt okręgu i grubości ok. 1 cm. Na gotowe ciasto połóż sos i ulubione dodatki. Piecz pizzę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Tak samo zrób z każdą kulką ciasta.

Pączki pieczone w piekarnikuPączki pieczone w piekarniku, czyli nowa wersja tradycyjnych. Idealne na tłusty czwartek

Tak przygotowane ciasto na pizzę smakuje tak jak we Włoszech. Zrób już dziś domową pizzę i popraw sobie humor jej wspaniałym smakiem. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: