Więcej śniadaniowych inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Omlet to prawdziwa śniadaniowa klasyka. Wystarczy tylko rozmieszać jajko, dodać przyprawy i usmażyć na patelni. Jeśli jednak znudził ci się tradycyjny omlet, mamy dla ciebie przepis na omlet na bogato. To tylko kilka dodatków, a ten smak z pewnością zaszczyci cię podczas niejednego posiłku.
Przepis na omlet:
Składniki:
- 3 większe jajka
- kilka plastrów szynki
- 2 pieczarki
- 1 mała cebula
- mała garść szpinaku
- 2-3 łyżki mleka
- sól, pieprz odrobina słodkiej papryki
- olej do smażenia
Omlet na bogato - jak go zrobić?
- Przygotuj miseczkę i wbij do niej jajka i dodaj kilka łyżek mleka. Dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz słodkiej papryki i dokładnie wymieszaj.
- Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę drobno posiekaj a szynkę pokrój w średnie plastry.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej odrobinę oleju. Dodaj składniki na patelnię i dopraw odrobiną soli (wtedy ze szpinaku i pieczarek szybciej odparuje woda). Duś przez chwilę na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, a pieczarki odparują całkowicie z wody.
- Następnie ostrożnie wlej jajka i ostrożnie potrząśnij patelnią, by omlet równomiernie się na niej rozłożył. Smaż omlet na małym ogniu z obu stron.
Taki omlet jest naprawdę pyszny i dostarcza mnóstwa witamin i energii. Zapamiętaj ten przepis na omlet, na pewno ci zasmakuje. Smacznego!