Przepis na omlet jest bardzo prosty, ale te dodatki odmienią jego smak. Podpowiadamy, jak zrobić najlepszy omlet

Omlet to świetny pomysł na śniadanie czy lunch, kiedy dopadł cię mały głód, a w lodówce pustki. Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na omlet z szynką i pieczarkami - te dodatki zamienią zwykły posiłek w małą ucztę.

Więcej śniadaniowych inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Omlet to prawdziwa śniadaniowa klasyka. Wystarczy tylko rozmieszać jajko, dodać przyprawy i usmażyć na patelni. Jeśli jednak znudził ci się tradycyjny omlet, mamy dla ciebie przepis na omlet na bogato. To tylko kilka dodatków, a ten smak z pewnością zaszczyci cię podczas niejednego posiłku.

Przepis na omlet:

Składniki:

  • 3 większe jajka
  • kilka plastrów szynki
  • 2 pieczarki
  • 1 mała cebula
  • mała garść szpinaku
  • 2-3 łyżki mleka
  • sól, pieprz odrobina słodkiej papryki
  • olej do smażenia

Omlet na bogato - jak go zrobić?

  1. Przygotuj miseczkę i wbij do niej jajka i dodaj kilka łyżek mleka. Dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz słodkiej papryki i dokładnie wymieszaj.
  2. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę drobno posiekaj a szynkę pokrój w średnie plastry. 
  3. Przygotuj patelnię i  rozgrzej na niej odrobinę oleju. Dodaj składniki na patelnię i dopraw odrobiną soli (wtedy ze szpinaku i pieczarek szybciej odparuje woda). Duś przez chwilę na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, a pieczarki odparują całkowicie z wody.
  4. Następnie ostrożnie wlej jajka i ostrożnie potrząśnij patelnią, by omlet równomiernie się na niej rozłożył. Smaż omlet na małym ogniu z obu stron. 

Taki omlet jest naprawdę pyszny i dostarcza mnóstwa witamin i energii. Zapamiętaj ten przepis na omlet, na pewno ci zasmakuje. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.