Sajgonki - przepis na azjatyckie krokiety. Smakują jak w chińskiej restauracji
Sajgonki - przepis na azjatyckie krokiety. Smakują jak w chińskiej restauracji
REKLAMA
aszu
Sajgonki to popularna przekąska, pochodząca z krajów azjatyckich, zdobywająca coraz większą popularność wśród polskich smakoszy. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i bez problemu zrobisz je w swojej kuchni, wystarczą tylko ulubione składniki, papier ryżowy, sos i patelnia.
4
SOMMAI /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na przekąski z całego świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Sajgonki trochę przypominają krokiety, ale ich smak jest zupełnie inny. Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na sajgonki, które smakują wybornie - zupełnie jak w najlepszej chińskiej restauracji.
Sajgonki - przepis:
Składniki:
500 g mielonej wołowiny
1 kapusta pekińska
100 g makaronu ryżowego
2 marchewki
2 cebule
5 pieczarek
4 ząbki czosnku
sos sojowy
sos chili do podania
Sajgonki - sposób wykonania:
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i dodaj posiekaną w piórka cebulę. Chwilę ją podsmaż, następnie dodaj drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mieloną wołowinę. Gdy mięso zmieni kolor, dodaj poszatkowaną kapustę pekińską. Całość dopraw solą, pieprzem i łyżką sosu sojowego.
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki. Następnie chwilę gotuj ją w osolonym wrzątku, by delikatnie zmiękła.
Na mniejszej patelni rozgrzej łyżkę oleju i dodaj drobno pokrojone pieczarki (możesz je także zetrzeć na tarce). Chwilę podsmażaj, aż odparuje z nich woda. Następnie dodaj podgotowaną marchewkę i smaż na niewielkim ogniu przez 4-5 minut.
Do miski włóż usmażone mięso z dodatkami, dodaj pieczarki z marchewką i dopraw całość do smaku ulubionymi przyprawami oraz sosem sojowym. Odstaw na chwilę by farsz ostygł. W tym czasie przygotuj papier ryżowy.
Każdy płatek papieru ryżowego zwilż wodą, tak by zrobił się miękki. Na środek każdego płata papieru ryżowego połóż porcję farszu i zwijaj sajgonki dokładnie tak samo, jak zwijasz krokiety. Smaż sajgonki na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na słoty kolor (oleju powinno być dość sporo). Możesz także usmażyć je na głębokim tłuszczu. Gotowe sajgonki podawaj z surówką z białej kapusty oraz z sosem sojowym lub słodkim chili.
Jak widzisz, kilka prostych kroków i danie jak z restauracji gotowe. Zamiast pieczarek możesz użyć grzybów mun - wtedy twoje sajgonki będą miały prawdziwie azjatycki charakter. Smacznego!