Sajgonki - przepis na azjatyckie krokiety. Smakują jak w chińskiej restauracji

Sajgonki to popularna przekąska, pochodząca z krajów azjatyckich, zdobywająca coraz większą popularność wśród polskich smakoszy. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i bez problemu zrobisz je w swojej kuchni, wystarczą tylko ulubione składniki, papier ryżowy, sos i patelnia.

Więcej przepisów na przekąski z całego świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sajgonki trochę przypominają krokiety, ale ich smak jest zupełnie inny. Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na sajgonki, które smakują wybornie - zupełnie jak w najlepszej chińskiej restauracji.

Sajgonki - przepis:

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 kapusta pekińska
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 5 pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • sos chili do podania

Sajgonki - sposób wykonania:

  1. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i dodaj posiekaną w piórka cebulę. Chwilę ją podsmaż, następnie dodaj drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mieloną wołowinę. Gdy mięso zmieni kolor, dodaj poszatkowaną kapustę pekińską. Całość dopraw solą, pieprzem i łyżką sosu sojowego.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki. Następnie chwilę gotuj ją w osolonym wrzątku, by delikatnie zmiękła. 
  3. Na mniejszej patelni rozgrzej łyżkę oleju i dodaj drobno pokrojone pieczarki (możesz je także zetrzeć na tarce). Chwilę podsmażaj, aż odparuje z nich woda. Następnie dodaj podgotowaną marchewkę i smaż na niewielkim ogniu przez 4-5 minut.
  4. Do miski włóż usmażone mięso z dodatkami, dodaj pieczarki z marchewką i dopraw całość do smaku ulubionymi przyprawami oraz sosem sojowym. Odstaw na chwilę by farsz ostygł. W tym czasie przygotuj papier ryżowy.
  5. Każdy płatek papieru ryżowego zwilż wodą, tak by zrobił się miękki. Na środek każdego płata papieru ryżowego połóż porcję farszu i zwijaj sajgonki dokładnie tak samo, jak zwijasz krokiety. Smaż sajgonki na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na słoty kolor (oleju powinno być dość sporo). Możesz także usmażyć je na głębokim tłuszczu. Gotowe sajgonki podawaj z surówką z białej kapusty oraz z sosem sojowym lub słodkim chili.

Jak widzisz, kilka prostych kroków i danie jak z restauracji gotowe. Zamiast pieczarek możesz użyć grzybów mun - wtedy twoje sajgonki będą miały prawdziwie azjatycki charakter. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.