Krewetki na maśle z makaronem - przepis na pyszny obiad lub przekąskę

Krewetki na maśle można serwować samodzielnie lub w formie dodatku do dań głównych. Szukasz pomysłu na pyszną przystawkę, a może inspiracji na obiad z krewetką w roli głównej? Sprawdź poniższe propozycje.

Krewetki na maśle - jak przygotować owoce morza? 

Jak przygotować krewetki na maśle? Zrobienie krewetek zależy od tego, jaki produkt zakupimy w sklepie. W ofercie owoców morza można dowolnie przebierać od gotowego produktu po krewetki, które trzeba będzie samemu oczyścić. Zanim przejdziemy do przepisu na krewetki na maśle, poniżej kilka wskazówek dla tych, którzy będą pracować na produkcie bez obróbki.

KrewetkiNajlepszy sos do krewetek. Potrzebujesz tylko kilku składników

Krewetki na maśle krok po kroku - etap I oczyszczanie 

Przepis krok po kroku na krewetki na maśle należy rozpocząć od ich oczyszczenia. Oto instrukcja:

  1. Na dobry początek krewetki należy umyć, nawet pod lekko ciepłą wodą, ten zabieg sprawi, że pancerz stanie się miękki i będzie go łatwiej usunąć.
  2. Jak usunąć ogon? Wystarczy lekko nacisnąć i przekręcić.
  3. Następnie przy pomocy ostrego noża nacinamy grzbiet krewetki na około 2 cm i usuwamy jelito.
  4. Po drugiej stronie usuwamy naczynie krwionośne, które jest cieńsze od jelita i ma kolor delikatnej czerwieni.
  5. Niektóre okazy mają też odnóża, które pod wpływem kontaktu z ciepłą wodą łatwiej będzie po prostu oderwać.
  6. Tak oczyszczone krewetki należy jeszcze raz dokładnie umyć pod bieżącą wodą. 
Zobacz wideo Pojedynek dań: tatar z majonezem vs krewetki z aioli

Krewetki na maśle - etap II zalewa 

  1. Oczyszczone krewetki moczymy w soku z połówki cytryny. 
  2. Dodatkowo można dolać odrobinę białego wina oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  3. W tak przygotowanej zalewie krewetki moczymy przez kwadrans. 

Krewetki - etap III smażenie

Krewetki smażymy na rozgrzanym maśle przez ok. 1,5 minuty z dwóch stron. 

Jak podawać krewetki na maśle? Dobrym pomysłem będzie przygotowanie dania z makaronem

Krewetki na maśle - składniki na danie z makaronem 

Krewetki usmażone na patelni można podać w formie przystawki lub dodać je do makaronu. Poniżej znajdziesz wszystkie składniki potrzebne do przygotowania krewetek na maśle z makaronem: 

  • Makaron nitki - jedno opakowanie, 
  • Krewetki usmażone na maśle - ok. 10 sztuk, 
  • Suszone pomidory w zalewie - pół słoika, 
  • Sos sojowy - 5 łyżek, 
  • Czarne oliwki - pół małego słoika,
  • Kukurydza - małe opakowanie, 
  • Tarty żółty ser. 

RydzeJak przyrządzić rydze na obiad? Postaw na towarzystwo krewetek i pomidorów

Krewetki na maśle z makaronem - przepis 

Jak przygotować krewetki na maśle z makaronem?

  1. Usmażone na maśle krewetki odstawiamy.
  2. Smażymy pozostałe składniki.
  3. Na początku smażymy kukurydzę oraz oliwki.
  4. Następnie dodajemy sos sojowy i pokrojone suszone pomidory. 
  5. Na koniec do składników dodajemy ugotowany makaron, wcześniej przygotowane krewetki i całość zalewamy zalewą z pomidorów.
  6. Mieszamy wszystkie składniki i po wyłożeniu na talerze każdą porcję posypujemy tartym żółtym serem.  

Zobacz też: Naszła cię ochota na chińskie jedzenie? Krewetki z czosnkiem i chili przygotujesz w mgnieniu oka

Więcej o: