Wątróbka drobiowa - przepis dla miłośników prostej kuchni. Bez tego składnika nie będzie smaczna
Wątróbka drobiowa - przepis dla miłośników prostej kuchni. Bez tego składnika nie będzie smaczna
REKLAMA
aszu
Chyba nie ma innego dania, które tak bardzo dzieli nasze gusta jak wątróbka - jedni kochają, inni przeciwnie. Jednak miłośnicy tego dania wiedzą, że nie ma nic lepszego niż dobrze przyrządzona wątróbka drobiowa. Przepis na wątróbkę jest banalny, ale jeden składnik jest wręcz kluczowy - mowa oczywiście o cebuli.
4
nelea33 /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na klasyki obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Wątróbka drobiowa to dla wielu prawdziwy przysmak. Oprócz wielu wartości odżywczych wątróbka drobiowa ma także przyjemny, lekki smak, który świetnie wzmacnia dodatek cebulki. Dziś mamy dla was prosty przepis na obiad dla miłośników prostoty i klasyki - wątróbkę z cebulką.
Zacznij od przygotowania cebuli. Obierz ją i pokrój w piórka. Wątróbkę opłucz pod zimną wodą, dokładnie osusz i wytnij fragmenty błonek. Wątróbka z kurczaka jest mała, nie ma potrzeby krojenia jej na mniejsze części. Następnie każdy kawałek dokładnie obtocz w mące.
Na sporej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulkę, Kiedy ładnie się zeszkli, przełóż ją do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzej dodatkową łyżkę oleju i kładź obtoczone w mące wątróbki. Smaż z obu stron na sporym ogniu, a kiedy wątróbki się "zamkną", zmniejsz moc palnika, dodaj podsmażoną cebulę i zalej całość odrobiną wody, by utworzył się naturalny sos. Podczas smażenia wątróbki przygotuj się na pryskający tłuszcz. Jeśli chcesz tego uniknąć, przed smażeniem nakłuj każdy kawałek widelcem.
Duś wątróbkę na małej mocy palnika pod przykryciem przez ok.15-20 minut, aż dojdzie w środku. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku. Duś jeszcze przez 5 minut. Wątróbkę podawaj z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub w towarzystwie kiszonego ogórka.
Tak przygotowana wątróbka drobiowa to prawdziwy rarytas - prosta w wykonaniu a w smaku delikatna i soczysta. Każdy miłośnik wątróbki powinien wypróbować ten przepis. Wypróbujesz go dziś?