Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej
Gotowanie na parze zalecane jest przede wszystkim osobom na diecie lekkostrawnej. Dania są delikatne, a żołądek łatwo je trawi, dzięki temu, że do produktów nie jest dodawany tłuszcz. Jajecznicę również da się przyrządzić w ten sposób. Jak ją zrobić?
Obawiasz się, że jajecznica na parze będzie mdła? Nic bardziej mylnego! Dzięki wolniejszemu procesowi ścianania się, jajka zachowują pełnię smaku. Jajecznica jest po prostu jajeczna do kwadratu! Łatwiej także zrobić ją tak, aby miała wyjątkowo delikatną konsystencję. Próżno szukać w niej dużych, nieapetycznych kawałków białka czy nierównomiernie ściętego jajka.
Jajecznica na parze spodoba się nie tylko osobom, które muszą unikać smażonych potraw. Będzie także dobrym, lekkim urozmaiceniem diety każdego, kto ceni smak jajek. Tym bardziej warto więc wybrać do niej najlepsze jajka od kur z chowu ekologicznego (0) lub z wolnego wybiegu (1).
Do przygotowania jajecznicy na parze potrzebujesz tylko dwóch składników: jajek i szczypty soli. A do tego żadnego sprzętu do gotowania na parze, tylko garnka z wodą i metalowej miseczki, którą można ustawić na brzegach garnka, tak, aby swobodnie się na nich trzymała.
Jajka należy wyjąć z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem jajecznicy. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i ustawiamy na brzegach garnka miseczkę. Wlewamy do niej rozkłócone wcześniej jajka.
Jajecznica na parze powinna gotować się przez 10-15 minut. Należy mieszać ją co jakiś czas, aby ścięła się równomiernie. Gotową jajecznicę podajemy z ulubionymi dodatkami.