Trzy propozycje na tanie obiady. Nie wykosztujesz się, a najesz po uszy

Postanowiliście ograniczyć trochę domowe wydatki? Z tańszych produktów też można przygotować przepyszne obiady. Sprawdźcie, co przyrządzić, aby było niedrogo, smacznie i sycąco. Mamy trzy propozycje na tanie obiady.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej

Sycące potrawy na obiad dla całej rodziny wcale nie muszą być drogie. A tańsze obiady wcale nie muszą być niezdrowe i ubogie w witaminy. Przygotowaliśmy dla was trzy przepisy na doskonałe dania, które zrobicie bez konieczności wydawania fortuny. Smacznego!

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - przepis

Składniki (na 4 porcje):

Na kotlety:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków (te pozostałe z wczorajszego obiadu będą doskonałe!),
  • 1 jajko,
  • 1/2 dużej cebuli,
  • 8 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

Na sos:

  • 300 g pieczarek,
  • 1/2 dużej cebuli,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz,
  • woda,
  • 1 łyżka mąki pszennej

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym?

Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. W garnuszku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy pieczarki, mieszamy i wlewamy 200 ml wody. Gotujemy przez 10 minut, aż grzyby zmiękną. Mąkę mieszamy w kubeczku z dodatkiem 2 łyżek zimnej wody i 2 łyżek gorącego sosu. Taką mieszanką zaprawiamy sos, wsypujemy tymianek, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy.

Zobacz wideo Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Do ugniecionych ziemniaków wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i dodajemy posiekaną drobno cebulę. Doprawiamy rozdrobnionym czosnkiem, solą i pieprzem, wszystko razem mieszamy. Z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe kotleciki. Spłaszczamy je i obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy z obu stron na oleju, aż do zrumienienia.

Gotowe kotlety podajemy polane sosem pieczarkowym.

Łazanki z kapustą i grzybami - przepis

Składniki:

  • 400 g makaronu łazanki (można użyć także np. świderków, penne czy kokardek),
  • 1 kg kapusty kiszonej z marchewką,
  • 1 cebula,
  • kilka suszonych grzybów lub 200 g pieczarek,
  • 150 g boczku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz

Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami?

Jeśli używamy suszonych grzybów, na 3 godziny przed przygotowaniem zalewamy je wrzątkiem. Po tym czasie kroimy je w paseczki. Jeżeli korzystamy z pieczarek, myjemy je i ścieramy na tarce.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Kapustę wykładamy do durszlaka i przelewamy pod zimną wodą, aby wypłukać nadmiar kwaśnego smaku. Powtarzamy czynność tyle razy, ile uznamy to za konieczne. Potem gotujemy ją w dużym garnku (razem z namoczonymi grzybami, jeśli ich używamy) w wodzie przez około 40 minut, aż będzie miękka.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Na wytopionym tłuszczu zesmażamy pokrojoną drobno cebulkę i starte pieczarki. Boczek dodajemy do kapusty i mieszamy. Łączymy z makaronem i podajemy.

Chilli sin/con carne - przepis

To danie można zrobić na dwa sposoby - z mięsem mielonym lub bez niego. Wersja wegetariańska będzie tańsza od mięsnej, ale dzięki fasoli również pełna sycącego białka.

Składniki:

  • 400 g pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego,
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 300 g mięsa mielonego (lub podwójna porcja czerwonej fasoli),
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • 2 łyżeczki mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny do smażenia,
  • ugotowany ryż do podania

Jak zrobić chilli sin/con carne?

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju (w głębokiej patelni lub w garnku). Jeśli korzystamy z mięsa, wrzucamy je na patelnię i smażymy przez chwilę, potem dodajemy warzywa.

Jeżeli robimy potrawę w wersji wegetariańskiej, wrzucamy od razu fasolę, kukurydzę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Zalewamy pomidorami z puszki i wszystko mieszamy. Podlewamy szklanką wody i doprawiamy mieloną papryką oraz rozdrobnionym czosnkiem. Gotujemy wszystko przez 10-15 minut, dodajemy sól i pieprz.

Chilli con carne podajemy z ugotowanym ryżem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.