Dlaczego tak lubimy przygotowywać i spożywać szaszłyki? Trudno o jednoznaczną odpowiedź, ale z pewnością kochamy ich smak i to niezależnie od tego, czy są przygotowane na ustawionym w ogrodzie grillu, czy też w piekarniku. Poza tym bardzo kojarzą się z piknikiem lub biesiadowaniem w gronie rodziny i przyjaciół. Samo danie jest proste i skomplikowane jednocześnie. Skąd taka opinia? Pokrojenie składników, umieszczenie ich na wykałaczce i położenie na ruszcie nie jest wielką trudnością. Często o smaku decydują jednak szczegóły - marynaty, autorskie mieszanki przypraw lub inne ''sposoby na szaszłyki'', które często są zazdrośnie strzeżone.
Okoliczności kojarzące się nam z przygotowaniem szaszłyków to jednak nie wszystko, bo bezwzględnie najważniejszy jest smak. Ten zaś zależy przede wszystkim od wyboru składników. W tym zakresie mamy dużą dowolność.
Jak przygotować szaszłyki? Możliwości jest oczywiście kilka. Najbardziej cenione są szaszłyki z grilla opalanego węglem drzewnym, ale jest to rozwiązanie sezonowe. Coraz bardziej popularne są grille gazowe i przede wszystkim elektryczne, które można także wykorzystywać wewnątrz domu. Jakie jeszcze są alternatywy przy przygotowaniu szaszłyków? Można je zrobić w piekarniku lub na patelni. Każdy ze sposobów posiada zwolenników.
Jak zrobić dobre szaszłyki? Składniki są kluczowe - chodzi o ich dobór i umiejętne zestawienie ze sobą, ale także o jakość. Danie to można przyrządzać na dwa podstawowe sposoby - jako mięsne lub warzywne. Wybór mięsa jest kwestią bardzo indywidualną - może to być kurczak, wieprzowina, indyk lub baranina. Najczęściej nie są to przy tym najchudsze kawałki mięsa, bo te mogłyby przesadnie wyschnąć podczas pieczenia. Bardzo często składnikiem mięsnym jest boczek. Mięso powinno być wcześniej marynowane np. w ziołach, piwie, soku z cytryny lub miodzie. Składniki marynaty mogą być bardzo różne.
Szaszłyki mogą być oczywiście przyrządzone w sposób wegetariański lub wegański. Zawsze znajdą się jednak w ich składzie warzywa. Czasem także owoce, grzyby i ser. Oczywiście klasycznymi wyborami są cebula, cukinia i różnokolorowe papryki. Bardzo często pojawiają się pieczarki. Rzadziej spotykane składniki? Chociażby wędzony ser, ananas lub figi.
Jak zrobić szaszłyki krok po kroku? To bardzo proste i każdy jest w stanie sam przygotować takie danie w piekarniku. Kluczowe są dobrej jakości składniki. Mogą być to:
Oczywiście należy rozpocząć od umycia, osuszenia i pokrojenia mięsa na nieduże kawałki. Kolejnym etapem jest przygotowanie marynaty. Wymaga ona połączenia ze sobą miodu, oleju, rozgniecionego czosnku, musztardy, ziół prowansalskich, mielonej papryki, soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą marynatą smarujemy mięso i odstawiamy całość na kilka godzin (najlepiej ok. 12).
Cebulę, papryki i pieczarki kroimy. Wielkość kawałków i plastrów jest sprawą indywidualną - pamiętaj, że muszą dobrze prezentować się na wykałaczce. Poszczególne składniki warzywne i pieczarki nabijamy na wykałaczkę naprzemiennie z mięsem. Szaszłyki piecze się na blasze wyłożonej papierem przez 30 min w temp. 180 stopni C.
Co do szaszłyków, by podkreślić ich smak i sprawić, żeby ciekawie się prezentowały? Przyda się ciekawy sos lub dip. Można go zrobić ze składników, które są powszechnie dostępne, np.:
Poszczególne składniki wystarczy wymieszać i schłodzić. Dip wyjmuje się z lodówki tuż przed podaniem. Oczywiście może być wykorzystywany nie tylko do szaszłyków.
Zobacz też: Marynata do boczku na grilla potrzebna od zaraz? Proszę bardzo! [PRZEPISY]