Każdy, kto nie ma doświadczenia w kupowaniu tuńczyka może popełnić kilka podstawowych błędów. Przede wszystkim należy unikać tuńczyka z opisem rozdrobniony. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie tuńczyk w kawałkach i to nie z puszki, ale ze słoika. Co jeszcze warto wiedzieć w temacie tortilla z tuńczykiem? Tuńczyk w sosie własnym jest w smaku o wiele bardziej delikatny, niż tuńczyk w oleju. Jak przygotować tortillę z tuńczykiem? Podpowiadamy sprawdzony przepis.
Składniki potrzebne do przygotowania tortilli z tuńczykiem to tak naprawdę całe morze możliwości. Do tuńczyka pasuje bardzo dużo produktów. Poniżej kilka pomysłów.
Co można dodać do tortilli z tuńczykiem? Oto nasze propozycje:
Wiemy już, co idealnie pasuje do tortilli z tuńczykiem, czas przejść do konkretów. Jak przygotować tortillę? Więcej na ten temat piszemy poniżej.
Jak zrobić tortillę z tuńczykiem krok po kroku? Zaczynamy od samego placka. Wystarczy odpalić kurek z gazem na kuchence i podgrzać placki na ogniu z każdej strony. Można też podgrzać placki w mikrofalówce. Ciepły placek staje się bardzo plastyczny. W kolejnym kroku placek należy posmarować twarożkiem i wybrane składniki ułożyć na środku. Na samym końcu dodajemy tuńczyka. Następnie placek zawijamy i polewamy ulubionym sosem (można dodać sos do środka). I gotowe!
Dodatkowym wzmocnieniem dla placka może być wykałaczka, którą zepniemy brzeg. Ten prosty patent pomoże nam utrzymać w ryzach miękkie ciasto, ale nie jest to dobry pomysł, gdy tortillę z tuńczykiem serwujemy dzieciom. Bezpieczeństwo stawiamy zawsze przed wygodą. Maluchy, które zasiadają do tortilli i tak zawsze dzielą składniki i koniec końców jedzą widelcem.
Zobacz też: Tortilla z kurczakiem i warzywami - pomysł na pyszny i zdrowy obiad