Tortilla - przepis na rożek pełen niespodzianek

Tortilla to idealna przekąska lub mini obiad, który przygotujesz w kilka chwil. Przepis na tortillę z tuńczykiem w roli głównej znajdziesz poniżej.

Tortilla z tuńczykiem - jak przygotować i jak wybrać produkt? 

Każdy, kto nie ma doświadczenia w kupowaniu tuńczyka może popełnić kilka podstawowych błędów. Przede wszystkim należy unikać tuńczyka z opisem rozdrobniony. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie tuńczyk w kawałkach i to nie z puszki, ale ze słoika. Co jeszcze warto wiedzieć w temacie tortilla z tuńczykiem? Tuńczyk w sosie własnym jest w smaku o wiele bardziej delikatny, niż tuńczyk w oleju. Jak przygotować tortillę z tuńczykiem? Podpowiadamy sprawdzony przepis. 

Roladki z tortilli- sprawdzone przepisy na lunch lub drugie śniadanie. Zdjęcie ilustracyjneRoladki z tortilli - sprawdzone przepisy na lunch lub drugie śniadanie

Tortilla z tuńczykiem: składniki potrzebne do przygotowania dania 

Składniki potrzebne do przygotowania tortilli z tuńczykiem to tak naprawdę całe morze możliwości. Do tuńczyka pasuje bardzo dużo produktów. Poniżej kilka pomysłów.

Zobacz wideo Tortilla burger z sosem z serka śmietankowego barbecue z konopiami

Co do tortilli z tuńczykiem? Lista produktów 

Co można dodać do tortilli z tuńczykiem? Oto nasze propozycje:

  • Kukurydza - warto kupić na mniejsze puszki, wtedy nie zmarnujemy dużej ilości. 
  • Twarożek - na przykład z dodatkiem kopru, serek można też przygotować samodzielnie na bazie sera białego i jogurtu.
  • Pomidory - świeże lub suszone, które kroimy później na paski. Pomidory świeże powinny być lekko twarde, w przeciwnym razie wycieknie z nich sok i czeka nas wodna tortilla. 
  • Czerwona cebula - w ilości wedle własnego uznania, smak cebuli to bardzo indywidualna kwestia. 
  • Mix sałat lub sałata lodowa, ważne, aby była świeża.
  • Majonez - tradycyjny lub w wersji light.
  • Ketchup - warto pamiętać o tym, że jeśli tortilla ma być dla dzieci, ketchup nie może być pikantny.
  • Sos czosnkowy lub sos cesarski. 
  • Tarty żółty ser, na przykład Gouda.
  • Awokado. 
  • Szczypiorek lub natka pietruszki.
  • Ogórki konserwowe.

Wiemy już, co idealnie pasuje do tortilli z tuńczykiem, czas przejść do konkretów. Jak przygotować tortillę? Więcej na ten temat piszemy poniżej. 

Tortilla z tuńczykiem krok po kroku - przepis 

Jak zrobić tortillę z tuńczykiem krok po kroku? Zaczynamy od samego placka. Wystarczy odpalić kurek z gazem na kuchence i podgrzać placki na ogniu z każdej strony. Można też podgrzać placki w mikrofalówce. Ciepły placek staje się bardzo plastyczny. W kolejnym kroku placek należy posmarować twarożkiem i wybrane składniki ułożyć na środku. Na samym końcu dodajemy tuńczyka. Następnie placek zawijamy i polewamy ulubionym sosem (można dodać sos do środka). I gotowe!

Tortilla awokado. Zdj. ilustracyjnePomysł na szybki obiad bezmięsny? Tortille z awokado to najlepsza opcja!

Tortilla z tuńczykiem - wskazówka 

Dodatkowym wzmocnieniem dla placka może być wykałaczka, którą zepniemy brzeg. Ten prosty patent pomoże nam utrzymać w ryzach miękkie ciasto, ale nie jest to dobry pomysł, gdy tortillę z tuńczykiem serwujemy dzieciom. Bezpieczeństwo stawiamy zawsze przed wygodą. Maluchy, które zasiadają do tortilli i tak zawsze dzielą składniki i koniec końców jedzą widelcem. 

Zobacz też: Tortilla z kurczakiem i warzywami - pomysł na pyszny i zdrowy obiad

Więcej o: